Образование

Двама виетнамски учени, завършили в България посрещна ВТУ

Гости от далечен Виетнам посрещна днес Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. На посещение бяха доц. д-р Чан Ти Мих Хоа, която е зам.-ректор на Университета за социални и хуманитарни науки в столицата Ханой, и д-р Куин Кует Танг, доцент по компютърни науки в Техническия университет в Ханой. През втората половина на 80-те години на миналия век двамата гости са следвали в България –  Мин Хоа е завършила икономика в Икономическия университет във Варна, а Кует Танг е учил във варненския  технически университет. Любопитен детайл е, че през 1983-1984 г. дамата е изучавала български език в Института за чужди езици в Ханой, където неин преподавател е бил чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров – в момента зам.-ректор на Великотърновския университет.

Гостите бяха запознати с историята и настоящето на университета. Особено впечатление им направи изучаването на толкова много чужди езици във Филологическия факултет, между които и японски, корейски и китайски. Беше проявен интерес и към магистърските и докторските програми на Великотърновския университет. Бяха обсъдени възможностите за установяване на сътрудничество в областта на образованието, науката и обмена на преподаватели и студенти с Университета за социални и хуманитарни науки в Ханой.

Двамата гости разказаха, че с огромно вълнение след толкова много години се връщат макар и за кратко в своята втора родина България.