Здравеопазване

Да пречистим тялото и духа с житния режим

От 2 до 11 февруари е най-доброто време за житния режим, предаден ни от Учителя Петър Дънов, казва Мария Христова, от Общество „Бяло братство” – Велико Търново. Организмът излиза от зимния период, който е с по-малко слънце и жива храна. Целта е да се пречисти и да се подготви за новия слънчев сезон.

„Учителя го е дал на една жена Йорданка Жекова. Тя го е изпробвала и е разбрала ползите от него. Този 10-дневен пост е в полза на човека. Колкото дни изкара. Има хора които правят житен режим всеки месец, други на три месеца. Един ден пост удължава живота на човек с една година, е казвал Дънов”, цитира го Христова.

За всяка година, времето за изпълнение на житния режим е  различно. Изчислява се от позицията на Луната. Тази година постът е най-благоприятен в началото на феруари. Прави се при разсип на Луната, т.е. намаляваща. За един ден са нужни – 100 грама жито или лимец, за сърцето, три ябълки, за тониране на нервите, 9 ореха, за усилване и подхранване на мозъка, лъжица мед, за стомаха с няколко капки лимон. Два часа след изяждане на живото се пие гореща вода, разяснява великотърновката.

За десетте дни са нужни – 1 кг жито/лимец, 30 ябълки, 90 ореха, 1 кг лимони, буркан мед.

„Много е важно човек да реши наистина да прави житния режим или не. Защото подготовка, на психическа основа, е много важна. Че той няма да навреди, че ще го понесем. В дните преди режима е добре да се намали храната. И да се изключи месото. Вечерта да се вземе очистително, може и чаша чай от майчин лист. Първият ден от поста казваме „Господи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни”. Сутрин след изгрев слънце и вечер преди залез се приема. Житото се взема три пъти на ден или 33 грама жито, една ябълка, три ореха и малко мед, на обяд и вечер същото. Приемат се 5 – 6 чаши топла вода на ден. Нужно е да се дъвчи добре житото. Приема се сурово от тези, със здрави зъби. Може да се залее с гореща вода и да се остави да омекне и тогава да се консумира, може и сварено. Житната вода е чудесно средство за лекуване на различни болести. Хранителността е в люспите. Ако някой изпита слабост, да прекрати поста и да премине към захранване с малко храна”, обяснява още Мария Христова, която прави житния режим от 1997 година.

Третият етап е захранването. Апетитът ни се засилва, а трябва постепенно да се увеличи храната. Могат да се приемат плодове, зеленчуци, супа само от картофи, печена тиква, качамак. Месо може да се приема едва на 9-10-я ден.

Добре е да се даряват различни неща на нуждаещи се по време на поста – пари, храна. Така човек се чувства пречистен, одухотворен и омиротворен.

Кремена Крумова – Попова