Любопитно

Да попаднеш в цитрусовия рай на Иван Бижев от с. Леденик

Портокал, мандарина, грейпфрут, помело, бергамот са само част от екзотичните цитрусови растения, отглеждани от ледениченина. Той споделя, че за отглеждането на този вид растения е нужно в саксията да се сложи хумус, пясък, може и малко пепел. Но най-голямата гордост на Иван е кафето, което вече има зърна и се очаква в най-скоро време да узрее. Казва, че  може да бъде засято от прясно зрънце кафе. На третата или четвърта година започва да дава плодове. Първоначално става червена външната обвивка, а отвътре има две семки, които могат да бъдат опечени и се получава невероятно домашно кафе.

Относно начина на отглеждане  на кафето Бижев споделя, че е хубаво да се пръска с вода през определен интервал от време на време и да бъде поставено на сянка, а през лятото е хубаво да бъде на температура над 15 градуса.

Друго интересно растение е тимарило или   т. нар. доматено дърво. Той го отглежда в саксия и поради тази причина когато растението стигне 80-см. е необходимо да бъде срязано, за да се разклони. А плод от него се бере около 3-тата година

Успешно се оказва и засятото киви за този район, тъй като Иван Бижев е успял да набере около 6 кг. от него до момента. Кивито е мъжко и женско и е издържливо при ниски температура. Проблем се получава през пролетта, защото малко повишаване на температурите тръгват соковете във стеблото, но ако се застуди отново те замръзват и стеблото се пуква. Кивито се гледа като асма, затова е хубаво да бъде завито през февруари и март месец. А плод дава есента, преди студовете.

Интереса си към такъв вид растения, Иван Бижев обяснява,че за него растенията са израз на обич към близките хора , като им доставиш удоволствие да ги разгледат, да ги опитат.

„Всяко растение е като малко детенце“, заключава интереса си към цитрусовите плодове Иван Бижев.

Пламена Димова