Община

Да отменим наградите за 24 май на Община Велико Търново, предложи съветник от Реформаторския блок

„Всички знаем какво стана тази година. Имаше спорове, сърдити ученици, колективи, учители. Искам да си помислим дали не е по-добре тези награди да не съществуват, да ги отменим. Знам, че ще създам суматоха в някои среди, но смятам, че тези награди наред с радостта  носят повече тъга. А когато една награда носи тъга, тя не е истинска награда. Сериозно поставям въпроса. До догодина до май месец има много време. Нека да помислим всеки с ръка на сърцето дали не е по-добре тези награди да не съществуват, а да намерим друга форма за отбелязване на  най-красивия български празник”, каза общинският съветник от Реформаторския блок Мирослав Трифонов по време на извънредната сесия тази вечер. На заседанието местните парламентаристи трябваше да утвърдят носителите на наградите на Община Велико Търново по повод  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.  Сред аргументите на Трифонов за отпадане на отличията е, че според действащата сега система победителите са само от  градските училища. „Кой ще ми каже, че по селата, където учат малцинствени групи и където учителите дават всичко от себе си, но не могат да имат резултати – тези учители не са за награда,”, попита Трифонов.

В реплика Стоян Витанов от БСП предложи „на база на това, че има щастливи и сърдити от един конкурс, да отменим обществените поръчки”.

Председателят на комисиите, оценявали кандидатурите, проф. Михаил Харалампиев от ГЕРБ заяви, че е против „да се снемат”. По негови думи не е приемливо в областта, в която се създават поколения, да няма състезание.

„Ние трябва да приветстваме съществуването на наградите и да помислим какво повече да стои зад тях, така че материалната им стойност действително да стимулира хората”, подчерта общинският съветник.

Въпреки кратките разногласия номинациите бяха гласувани единодушно.

Росица Петкова, старши учител в СГ „Евгения Кисимова$ бе утвърдена за „Учител на годината” в системата на предучилищното образование съгласно статута на наградата „Св. Евтимий Патриарх Търновски”. В начален етап приза спечели старши учител Силвия Пенева от ОУ „Св. Евтимий Патриарх Търновски”, в прогимназиален – Мария Чешмеджиева, старши учител по български език и литература в ОУ „Бачо Киро”, а в гимназиален – Виолета Константинова, старши учител по химия и опазване на околната среда в ПМГ „Васил Друмев”.

Наградата „Св. Патриарх Евтимий Търновски” за „Колектив на годината” в категорията предучилищно възпитание бе присъдена на ДГ „Ивайло”, а в училищното образование на ОУ „Бачо Киро”.

Отличените учители получават грамота, плакет и по 500 лева. Колективите – грамота, плакет и предметна награда на стойност 500 лева.
За носител на наградата „24 май”, която е в размер на 1000 евро,  бе избрана Яница Стойкова от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”. Яница е победител за България в конкурса на Европейската комисия „Млад преводач“, носител е на втора награда в онлайн конкурса „Слова с пера“ на фондация „Макензи“ с немски език. Има отличия в многоезичното състезание на Министерството на образованието и науката, първа е в цветната олимпиада по немски език, носител е на награда от състезание по журналистика, както и награда от национален младежки конкурс за есе. Другият кандидат за отличието на Община Велико Търново беше Денислав Станчев, възпитаник на ПМГ „Васил Друмев“.

Проф. Анчо Калоянов и журналистът Мирослав Дечев бяха избрани за носители на наградата „Култура”. Призът се присъжда за високи творчески постижения и изяви в периода от 1 май 2017 до 1 май 2018 г. 2500 лева е стойността на отличието. Проф. Анчо Калоянов получава признанието в категорията за ярки постижения в областта на изкуството и културата за неоспоримия си принос в развитието на културата и науката в старата столица и за последната си книга „Славянската православна цивилизация. Проф. Калоянов е преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Почетен професор на вуза. Миналата година спечели наградата на Министерството на културата за ярки постижения в областта на литературата. Журналистът Мирослав Дечев заслужи наградата в категорията за дебют с книгата си „10 години телевизия“, в която той е събрал интервюта с известни и интересни личности. Книгата му е своебразна история на културните събития, случили се в старата столица за последното десетилетие, в което той работи в местна кабелна телевизия. Девет бяха общо номинациите в двете категории. Кандидатурите на младия художник Мартин Димитров за дебют и на Владимир Шумелов – за ярки постижения в областта на изкуството и културата отпаднаха при разглеждането им в комисия, защото и двамата са служители в Община Велико Търново. За наградата „Култура“ в категорията „Ярки постижения“ се конкурираха още поетесата Снежана Иванова, писателят Иван Тодоров, драматургът Любен Босилков, актьорът Милен Иванов и танцов състав „Търновче“.