Денят Любопитно

„Да имаш голямо сърце не тежи, а само помага“- Хорхе Букай

Проблемът с бездомните животни по улиците вълнува много хора и организации, искащи да осигурят храна и подслон, с което да допринесат за по-нормално им съществуване навън. Мая Христова е един от тези добротворци, която в условията на извънредното положение създава хранилка в кв. „Зона Б“ за бездомни кучета и котки, като по този начин иска да подпомогне тяхното оцеляване в тази кризисна ситуация, когато много от заведенията и ресторантите не работят.

“ От дете обичам животните, израснала съм с тях. Те не могат да говорят, но в очите им можеш да прочетеш благодарността. Идеята ми да помагам на животните не е от сега. Винаги, когато мога оставям храна. Имам едно правило – никога не хвърлям храна в контейнера, а винаги я оставям отстрани до него“- споделя за личната си кауза дамата.
Идеята за хранилка Мая заимства от интернет и споделя, че създаването й не е нищо сложно. Нужни са подръчни средства: изрязана пластмасова бутилка, която се прикрепя с канап за едно дърво. Най- важното е човек да има желание да помогне на тези четириноги приятели.

“ В момента всички са възпрепятствани в тази извънредна ситуация, включително и бездомните животни, тъй като те сами по себе си не могат като нас хората да си искат храна, а разчитат изцяло на нашата съпричастност. Мисля, че това е най-малкото, което можем да направим – да оставим нещо за тях, като храна в близост до дома ни или на път за работа, където знаем, че има такива животни.“, споделя още Мая

Младата благодетелка разкрива, че все повече нейни близки и познати се отзовават, хранейки бедстващите животинки на улицата. Тъй като в момента повечето заведения не работят, а има много животни, които буквално живеят пред тях и разчитат на персонала за храна и вода, сега буквално гладуват.

„Нека всеки, който има желание, да се включи в тази инициатива и да нахраним повече бездомни животни. Няма значение дали е куче, котка, гълъб или друго животинче, всяко едно животно нека да бъде нахранено”, апелира Мая Христова

Пламена Димова