Култура

Даян Шаер представя късометражния филм по романа „Има ли места в Рая?”

Младата писателка от българо-сирийски произход Даян Шаер гостува във Велико Търново на 29 март (сряда), за да представи филма по дебютната си книга „Има ли места в Рая”, която излезе от печат през 2015-а. Лентата по „Има ли места в Рая” е късометражна и е реализирана без бюджет. Сценарист е самата Даян Шаер, а нейното най-силно послание е откъсът: „Това е история за живота, който не дава втори шанс… Ти сам си го взимаш.“

„Идеята за филма по „Има ли места в Рая?” дойде съвсем спонтанно. Реших, че това ще е едно чудесно допълнение към романа и към фотосесията, която направих през 2016-а. Успях да сформирам един малък приятелски отбор от режисьора и оператор Зеки Маджит, Мерлин Алтанова, която влиза в ролята на главната героиня Сарая, Николай Бързилски, който играе войника Хайдар. Участват още Александър Милчев и Амина Бадер. Както става ясно от имената, екипът ни е доста екзотичен – всеки от тях е или от различна националност, или е дете от смесен брак.”, сподели за Общинското радио Даян Шаер.

Както авторката отбелязва и в предишно интервю, по-голямата част от историите в романа са по действителен случай, по детските й спомени за Сирия, истории за любовта във всичките й форми.. Във филма обаче Даян решава да изобрази любовта между Сарая и нейния годеник Хайдар, който става войник.

„Образът на Хайдар стои много впечатляващо на екран. Кара зрителя да се замисли как в един момент това момче е любим, годеник, а в следващия нарамва оръжието и тръгва на война. Избрах и по-тежки сцени, в които героите губят свои близки, но това е част от живота в Сирия. Филмът проследява и метаморфозата на главната героиня, която от младо наивно момиче, преминавайки през трудностите, се превръща в нов човек, започва живота си начисто, след всичко, което й се е случило.”

Късометражният филм „Има ли места в Рая” ще бъде представен на 29 март от 20:00ч. във великотърновския клуб Melon, а входът за събитието е свободен.

Досега филмът е представян в София, а след Велико Търново, турнето на Даян Шаер ще продължи в Русе и Варна.