Политика

Дарителска кампания в подкрепа на деца стартира КНСБ от Велико Търново

DMS кампания стартира   днес от Велико Търново КНСБ. Дарителската инициатива е в помощ на деца, чиито родители са загинали при изпълнение на трудовите си задължения. Можете да ги подкрепите, като изпратите SMS на номер 17 777 с текст „помогни” на цена 1 лев. Това обяви вицепрезидентът на Конфедерацията Пламен Нанков. Той участва в кръгла маса на тема „Безопасност и здраве при работа – сигурност, отговорност и ефективност”. Форумът се организира от Регионалния съвет на синдиката по повод  Световния ден за безопасност на труда. Със средства от благотворителния фонд „Д-р Желязко Христов” в момента КНСБ изплаща по 50 лева месечно на 47 непълнолетни деца.

По думите на Нанков проблемът с безопасността на труда е сериозен, а статистиката ужасяваща. „За 15 години над 2100 български граждани са загубили живота си на работното място. Това носи както преки загуби за икономиката, така и трагедии за отделните семейства”, подчерта той и допълни, че 50 на сто от глобите, които Инспекцията по труда налага, са свързани с условията на труд.

„По данни на НОИ през последните пет години във Великотърновска област са се случили 446 трудови злополуки, от които 16 са с летален изход”, каза областният председател на КНСБ Иванина Янкова. През първото тримесечие на 2018 г. инцидентите са 22, с един загинал. През миналата година секторите с най-голям брой трудови злополуки са производство на метални изделия, без машини и оборудване – 12, държавно управление – 10, и сухопътен транспорт – 9 броя, уточни Янкова.

„През 2017 г. инспекторите по труда от цялата страна са извършили повече от 45 600 проверки в близо 37 300 предприятия с над 1 милион наети работници и служители в тях. Установени са 195 800 нарушения.  97 615 от тях са свързани с безопасността на труда”, отчете старши юрисконсултът на търновската Инспекция по труда Стефка Стефанова. За отстраняване на нарушенията са наложени 188 400 принудителни административни мерки. В 577 случая са спрени машини, обекти, работни места, застрашаващи живота и здравето на работещите. Специален режим на работа е въведен в 52 от случаите. Отстранени са 54 работници и служители без необходимата квалификация и инструктаж за безопасност при работа, каза Стефанова.

Добри практики за безопасни, здравословни и достойни работни места представи Николай Спасов, председател на Клуба на специалистите по безопасност и здраве при работа. Иван Миневски от служба по трудова медицина говори за превантивната дейност с младите работници, които често се нараняват поради рисково поведение при изпълнение на служебните задължения.

Зам.-областният управител Ивета Кабакчиева и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов бяха официални гости на форума.