Денят Община

Даниел Панов: Сцената на читалище Надежда ще бъде реставрирана

Кметът Даниел Панов и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се включиха в отбелязването на 150-годишнината на Читалище „Надежда – 1869“. В салона, в който са заседавали три народни събрания, ги посрещна председателят на читалищното настоятелство арх. Донка Колева. „Посявайки семенцето любовта към на любовта към традицията и българщината, ние правим от нашите деца бъдещи достойни граждани на Република България. Хора, които милеят и тачат, които ще предават нашето богато културно наследство напред към бъднините”, сподели с вълнение Караянчева пред читалищните дейци, които подържат жива народната памет и традиции и пазят любовта към България. „Тук има много хора на духа – хора, които заслужават да живеят в Историческата и духовна столица на България”, допълни още председателят на НС.

Тя дари на читалището копия на две български конституции – Търновската и Северната, използвана след обявяването на Независимостта през 1908 г. На свой ред, от името на УС на читалищното настоятелство, арх. Колева връчи Караянчева с юбилеен плакет по случай 150-годишнината и пейзаж от стария град.

Реставрирана и обновена ще бъде сцената на читалищния салон, категоричен бе кметът на Велико Търново д-р инж. Даниел Панов. Той благодари на дейците на културата и изкуството, на всички, ангажирали се с усилия да съхраняват историческата памет. Читалище Надежда е пример за много други културни институции в страната, посочи той, защото „Ние, великотърновци пазим своето културно наследство и им предаваме традициите и добрите дела на нашите предци. Имам вече разговори с министъра на културата, в края на месеца ще има и работна среща. Проектът за реставрация на читалищната сцена е в министерството, целта е през следващата година, най-късно до края й да получим финансиране”. Панов удостои УС на Читалището със Старопрестолна грамота и Почетния знак на кмета на Община Велико Търново за техния принос към утвърждаването на статута „Историческа и духовна столица на България”.