Община

Даниел Панов посрещна във Велико Търново председателя на грузинския парламент

Председателят на Парламента на Грузия Иракли Кобахидзе посети Велико Търново. Кметът Даниел Панов го посрещна в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ и му разказа за събитията отпреди 140 години, когато е приет първият български основен закон – Търновската конституция.

Разговорът обхвана добрите отношения между България и Грузия, възможностите за установяване на контакти между градове и общини от двете държави в различни сфери – култура, туризъм, образование, търговия и др.

„Говорихме за отношенията между българските общини и общините в Грузия. Има проекти, които България е обявила в момента. Сумите за меки мерки са до 70 000 лв. и за инфраструктурни – до 250 000 лв. Националното сдружение на общините в България вече има връзка с неправителствена организации в Грузия, с която ще работим по тези проекти. Но най-важното е, че взаимоотношенията между Грузия и България биха се подобрили именно благодарение на сътрудничество между общините в двете страни, коментира и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Визитата на Иракли Кобахидзе в старопрестолния град е част от официалното му посещение в България, което е по покана на председателя на 44-о Народно събрание Цвета Караянчева. Гостът сподели, че е щастлив да бъде във Велико Търново – Историческата и духовна столица на България. Даниел Панов и Иракли Кобахидзе изразиха общо мнение, че е възможно установяването на партньорство между Велико Търново и старинната грузинка столица Мцхета.

Част от делегацията бяха също заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев и дипломати от двете държави.