Култура Община

Даниел Панов посрещна бесарабските българи часове преди концерта

50 бесарабски българи от четири танцови и музикални състава пристигнаха в старата българска столица, за да поднесат концерт в емблематичното Читалище „Надежда”. Половината от тях са деца от 5-ти до 9-ти клас. Още с първата стъпка на търновска земя те не можаха да скрият нито своето вълнение, нито възхищението си от красотата на старопрестолния град.

Родолюбивото събитие ще се проведе довечера от 18:30 в салона на читалището, благодарение на усилията на Лайнс клуб – Арбанаси и с подкрепата на кметът Даниел Панов и Община Велико Търново. Лично градоначалникът посрещна далечните гости в историческата и духовна столица на България. „Тази вечер с вашия концерт показвате, че пазите българските традиции, обичаи и фолклор, в крайна сметка те са нашата идентичност”, подчерта инж. Панов.

Освен туристическите забележителности на града, кметът припомни, че във Велико Търново има два големи университета, където бесарабските българчета могат да продължат обучението си, след като завършат училище. Освен това, Панов припомни, че българските училища в Украйна могат да се побратимят с търновските, за да работят по общи проекти в бъдеще.

Далечните гости сякаш не очакваха толкова топъл и сърдечен прием. За децата бе подготвена почерпка, а всички гости получиха туристически каталог със забележителности и традиционни културни събития в града. Като подарък, кметът Даниел Панов поднесе на групата малък пейзаж на търновски къщи и две знамена – българския трибагреник и виолетовия флаг на старата столица. През деня те ще имат възможността да се запознаят с родната история, като посетят редица знакови културни и музейни забележителности в града, а вечерта след концерта ще наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина”.