Община

Даниел Панов и видни общественици официално предложиха Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България

Кметът на Велико Търново Даниел Панов и видни общественици официално предложиха Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на България, а датата 16 април да бъде обявена за официален празник – Ден на българската конституция. Родолюбивата идея ще бъде внесена в Народното събрание и бе представена на председателя на Парламента Цвета Караянчева, която гостува в старопрестолния град за обявяване на програмата  за честване на 140 години от приемането на Търновската конституция. Именно Старата столица ще бъде център на националните чествания, тук ще е и кулминацията на тържествата.

В Инициативния комитет влизат кметът и председател на Сдружението на общините в България Даниел Панов, Великотърновският митрополит Григорий, Нейко Генчев – общински съветник, собственик на издателство “Фабер” и председател на Институт за приложна музеология, проф. д.и.н. Милко Палангурски – историк  и преподавател във ВТУ, Веселка Коева – адвокат и член на Висшия адвокатски съвет, Йордан Цветанов – адвокат, председател на УС на Фондация “Център за обучение на адвокати Кръстю Цончев”, д-р Иван Църов – директор на Регионален исторически музей – Велико Търново, проф. д-р Пламен Павлов – историк и преподавател във ВТУ, почетен гражданин на В. Търново, проф. д-р Хитко Вачев – археолог, Венцислав Спирдонов – председател на Великотърновски общински съвет, бриг. генерал Пламен Богданов – началник на Национален военен университет “Васил Левски”, проф. д-р Христо Бонджолов – ректор на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”, Даниела Минева – председател на Адвокатски съвет към Великотърновска адвокатска колегия и д-р Иван Александров  – директор на Регионална библиотека “Петко Р. Славейков”.

„Велико Търново заслужава признанието „Историческа и духовна столица на България“. Един от най-славните периоди от историята на Второто българско царство е свързана именно с Търновград. От тук Асеневци и тяхната династия управляват 208 години българската държава. От тук България се превръща във велика сила през Средновековието и нейното влияние е огромно не само в политически и военен аспект, но и по отношение на православния християнски свят. Затова след Освобождението от 500-годишното турско робство Търново е считан за вечната столица. Така го нарича и Стефан Стамболов – големият български държавник. Затова тук е поставено началото на Третата българска държава, приета е първата Конституция, поставено е началото на борбата за обединение на българските земи, прокламирана е Независимостта“, продължи Даниел Панов.

„Този статут няма да е проява на местен патриотизъм, а ще е символ, че ние българите като народ тачим историята, гордеем се и почитаме нашите предци, които са работили за престижа и авторитета на този град и на България“, завърши кметът Панов.