Здравеопазване Община

Даниел Панов въвежда пакет от противоепидемични мерки за община Велико Търново

Предвид извънредното положение, въведено в България, както и във връзка със заповед №РД-01-124/13.03.2020 на Министъра на здравеопазването, кметът Даниел Панов свика Общинския кризисен щаб за набелязване и въвеждане на противоепидемични мерки в община В. Търново.

Те са следните, със срок засега до 29 март:

Разрешава се работата на магазини и складове за хранителни, битови, санитарни и строителни стоки, на аптеките и дрогериите.

Разрешава се дейността на заведения за разнос на храна и топли точки на гише, като се приложат най-високи мерки за хигиена при опаковането на храната и да се осигури социална дистанция.

Ще работи домашният социален патронаж.

Преустановяват се посещенията и дейността на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, големи търговски обекти и търговски центрове, заведения за обществено хранене.

Разрешава се работата на обекти от типа на фризьорски, козметични салони и студиа, при прилагане на високи санитарни мерки и осигуряване на социална дистанция.

Разрешава се индивидуален достъп до музейни експозиции на открито, при спазване на правила за социална дистанция и без екскурзоводски беседи.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни дейности в училищата и университетите. Всички училища в общината са в готовност за дистанционно обучение, работи се по организацията.

Преустановява се дейността на детските градини и детските ясли, както и всякакви групови форми, свързани с деца и ученици.

Преустановява се провеждането на всички масови събития – спортни (включително тренировки), културни, развлекателни и научни, включително в кина, театри, музеи, изложбени зали, спортни и СПА-центрове, фитнес-зали и др. Същото се отнася за конференции, симпозиуми и др.

Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизации, приемът и провеждането на планова оперативна дейности, свижданията.

Препоръчва се въвеждането на дистанционна форма на работа, а когато това не може да стане, работодателите следва да приложат засилени противоепидемични мерки в работните помещения.

Остават в сила всички дезинфекционни мерки, които от началото на седмицата прилагаме по улиците, обществените сгради и пространства, както и в градския транспорт.

Обсъждат се временни промени в разписанията на част от автобусните линии, предвид сериозно намаления пътникопоток, за които ще бъде публикувана допълнителна информация.

„Нека всеки прояви разум, отговорност и даде личен пример, за да се справим заедно със ситуацията. Сигурен съм, че Велико Търново отново ще даде добрия пример. Нека се погрижим на нашето и на нашите близки здраве, но да мислим и за околните“, коментира Даниел Панов.