Денят Община

Даниел Панов връчи Награда „Велико Търново” на лекар и архитект

Доц. д-р Светлозар Стойков, завеждащ акушеро-гинекологичното отделение в областната болница, и арх. Румяна Брайнова получават тази година Награда „Велико Търново.” Д-р Стойков се отличава с приза за високи постижения и принос в сферата на здравеопазването и демографията. Благодарение на неговия професионализъм   и  екип жените върнаха доверието си към отделението, в което през последните години се раждат по хиляда бебета”,  изтъкна зам.-кметът Ганчо Карабаджаков. Той беше и председател на комисията, утвърдила носителите на наградата.

„В краткия човешки живот има събития, които не се забравят. Такъв ден за мен е този. Наградата не е само за мен, аз съм труженик на тихия фронт. Тя е не само за моя екип от лекари, който повярва, че нещата могат да бъдат и по-добри. Наградата е за изпълнителния директор на болницата, който ни гласува доверие и застана зад всичките ни начинания. Наградата е и за кмета на Община Велико Търново, който имаше доверие, че нещата ще се подобрят. Наградата е за всички лекари от извънболничната помощ, както и за цялото гражданство. Може да не сме най-добрите, но когато сме честни – нашите пациенти ще ни следват докрай”, каза д-р Стойков.

Архитект Румяна Брайнова получава наградата за приноса си в опазването на архитектурното и културно-историческото наследство на града и общината. Тя е дългогодишен главен архитект на търновското кметство, инспектор в Националния институт за паметниците на културата, четири мандата общински съветник. Има траен принос в реставрацията консервацията и социализацията на най-знакови исторически обекти – крепостта Царевец, средновековните църкви,  Арбанаси, съавтор е с арх. Иван Чолаков във възстановяването на Шишмановата баня.

В обръщението си арх. Брайнова акцентира върху празничния 22 март. Тя е в групата, която  превръща празника на кв. „Асенов” в празник на Велико Търново. „Радвам се, че се съхрани 35 години. Значи е бил нужен на хората. И нека всеки с каквото може да помага градът да просперира. Да се гордеем с него. И всички да се радват, че са се родили и живели или са се трудили във Велико Търново”, апелира Румяна Брайнова.

Наградите бяха връчени на тържествената сесия на Великотърновския общински съвет, която се състоя в МДТ „Константин Кисимов”.

Снимка – Фейсбук