Община

Даниел Панов благодари на читалищните дейци за активната им работа

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов приветства участниците в заседанието на Комисията за разпределение на бюджетите на народните читалища, провело се днес в общината.

„Искрена благодарност и признателност, за това, че с работата и вдъхновението си учите децата и младите хора на нашите изконни, български традиции, обичаи и ценности- те са важна част от нашата национална и духовна идентичност“-каза във встъпителните думи на приветствието си Даниел Панов.

Той отбеляза, че 38-те читалища на територията на общината имат важен принос в общите усилия населените места да стават все по-добро място за живеене. Според цитираните от кмета на общината статистически данни през 2017-та година над 1 100 души от съседни и по-далечни общини са се заселили в община Велико Търново. Една значителна част от тези хора се заселват в населените места на общината.

Даниел Панов подчерта значимата роля, която всички читалища в общината имат не само в поддържането на традициите и обичаите, но и в създаването на нови културни събития и продукти. Отличи работата и приносите на 71 любителски формации, като посочи, че спечелените от тях награди са принос за авторитета и престижа на цялата община.

Кмета на общината заяви, че  общата субсидирана численост на читалищата в общината  за 2018 г. е увеличена, като отбеляза, че това не е достатъчно, но е стъпка в правилната посока.

Той запозна председателите и членовете на читалищните настоятелства с част от мерките, които предприема в качеството си на Председател на УС на НСОРБ за подобряване състоянието на населените места в страната и частност на техните културни институции- читалищата.

Участниците в работата на комисията получиха специални тефтери, в които са отбелязани всички празници, бележити дати и годишнини, както и книгата „Асеневци“, която кмета изрази увереност, че ще бъде прибавена към фондовете на читалищните библиотеки.

„Не се поддавайте на политически спекулации, не давайте ухо на политиката, защото езика на противопоставянето и омразата не води и няма да доведе никого до нищо добро. Имате благородна мисия в областта на духовността, изкуствата и културата и съм убеден, че заедно, в партньорство ще продължим успешно да я осъществяваме“- заяви в заключение Даниел Панов, като пожела на всички още успехи и много нови награди и признание.