Любопитно

Дамски IT семинар предстои през юли

Семинар по програмиране само за дами, възнамеряват да проведат търновските програмисти, сподели за Общинското радио председателят им Невен Боянов. Тази тенденция отдавна съществува в световен мащаб и подобен род срещи се провеждат навсякъде под наименованието Rails Girls (Ruby on rails workshop). В София ги има вече цяло десетилетие. Първото в Търново събитие ще организира учителка от Американския колеж, а инициативата ще подкрепят кавалерите от технологичния сектор.

„Инициатор е наша колежка, която иска да направи няколкодневно обучение, специално за момичета, които желаят да започнат да програмират. То е изключително популярно по цял свят, в България също, но във Велико Търново все още не е правено. Ние ще помогнем”, категоричен е Боянов.

Истината е, че все повече момичета искат да се занимават с програмиране, но често им е по-трудно да започнат в тази чисто „мъжка” област. „Трудно им е не защото нямат качествата, а по-скоро защото се притесняват, защото не им обръщат внимание, традиционно през последните 20-30 години основно момчета се занимават с това. Едно такова събитие наистина би могло да им помогне да започнат и по-късно да се реализират в този бранш”, смята Боянов.

Работната дата е планирана за месец юли, тъй като преди това трябва окончателно да приключи учебната година. Необходима е и поне една седмица за самата организация. Дали ще бъде в Хакерспейса или другаде, събитието със сигурност ще го има, категорични са организаторите. В събитието ще се включат и специалисти от други градове, които вече имат опит с организирането на този вид форум.

Снимка: Rails Girls