Култура

Дами споделят за творчеството си във видеа на инициативата „Нежни Надежди“

    Искрени и интересни видеа на дами, които творят, поставиха началото на инициативата на великотърновското читалище „Надежда 1869“ под надслов „Нежни Надежди“. Нейната цел е подкрепа на творческия дух на жената. За част от участничките творчеството е хоби, други са изтъкнати професионалисти в областта си. Обединителният център на документалните послания е известната художничка от Велико Търново – Елена Стоева.

С видео разкази за тайните на творчеството си, от къде черпят вдъхновение и как намират пространство за него се включват дами с различни професии. Във формата участва психологът Марияна Георгиева, която рисува върху стъкло. Историкът Ивелина Димитрова създава в свободното си време прекрасни керамични произведения. Творец е и Ивайла Михайлова, която декорира сладкиши, пренася всичко върху рисувани тениски и танцува. Ема и Марияна за първи път във видеата на „Нежни Надежди“ представят своя проект „Птици в града“, финансиран от Министерството на културата…

Форматът е отворен, той ще се надгражда и развива. Към него, както и към предишния „Надежда на заем“, има голям интерес. Смятам, че така читалище „Надежда“ пише историята на великотърновските творци. Видеата са истински и откровени документални послания за известни и по-малко популярни личности. Те ще останат във времето, защото са споделени искрено, сякаш авторите им са на гости в нашия читалищен дом“, коментира секретарят Виолета Белчева.