Интервю Култура

„Дамасцена” – филмът за българската мечта

„Дамасцена” е един от най-новите български филми. Режисьорът му Тодор Анастасов го определя като „филм за българската мечта”. Лентата проследява пътя на едно обикновено момче, родено и израснало в Долината на розите, през 60-те години на миналия век до наши дни. 69 актьори и над 1000 статисти участват във филма, а главните роли са поверени на Веселин Плачков, Димитър Баненкин, Неда Спасова, Симона Халачева, Любен Чаталов, Троян Гогов. Сцените са снимани през четирите сезона и на различни места в България.

„Дамасцена” вече се прожектира и в търновското кино, а съвсем скоро предстои среща на екипа с публиката в старата столица. Това разкри за Общинското радио поетесата Мария Лалева, която е сценарист на филма.

„Ние разказваме за един борец и мечтател – такъв, какъвто трябва да бъде всеки един от нас. По пътя си към мечтата нашият герой стига до идеята за това колко е зависим, колко всички ние сме зависими от хиляди неща, които наричаме компромис или принуда, а това всъщност са наши доброволни избори.”, разказа Мария Лалева.

50 години от българската действителност са вместени в два часа:

„ Наша отговорна цел беше да представим всички събития от този период като факти, без да даваме оценка добро ли е, лошо ли е, боли ли ни още от тази част от българската история, надраснали ли сме я, надскочили ли сме прехода и какво сме извлекли от него.. Зрителят ще има възможността да си отговори на всички тези неща. Искахме той да се открие във филма и в героя, да се запита: Кой бях аз, какво изживях и какви избори направих.”

За една седмица, откакто филмът е по кината, реакциите на зрителите са показателни:

„Хората казват, че излизат от киното пречистени, разплакани. Че за два часа сме ги прекарали през целия им живот. Че сме привлекли в киното хората, които обикновено ходят на театър. Има много емоция в този филм..”

Това обнадеждава Мария Лалева за развитието на седмото изкуство у нас:

Гледайте българско кино и го гледайте с добри очи. Прави се много хубаво българско кино – „XII А”, „Вездесъщият”, „Възвишение”, „Асансьор за пациенти”, „Дъвка за балончета”, нашият филм.. Когато енергията на една нация е насочена към това да се прави изкуство, значи има надежда.”

Повече за „Дамасцена” – една от най-мащабните продукции в съвременното българско кино, за свободата и мечтата, и каква е легендата, която е преплетена в сценария, чуйте от Мария Лалева:

Мария Лалева с режисьора Тодор Анастасов на снимачната площадка, снимка: webcafe