Образование

Дайте идея за професия на бъдещето и спечелете техно награда

Всички младежи на възраст от 13 до 19 години могат да се включат в конкурса „Капсула на времето – професии на бъдещето“ до 31 декември 2019 г. Надпреварата е отворена за участници от България, Гърция, Германия, Италия, Полша, Португалия и Великобритания и има за цел да повиши тяхната осведоменост, да провокира мислене за работните места на бъдещето, как те се появяват и уменията, които ще изискват.

Желаещите да участват трябва да посетят сайта на проекта Future Time Traveller’s и да изтеглят играта „Пътешественик във времето“. Тя ще ги отведе в далечната 2050 година с мисията да проучат бъдещето и да станат негов посланик. Играта ще помогне на младежите да разберат как ще се промени светът в следващите десетилетия, какви предизвикателства ще донесе бъдещето, кои ще са тенденциите, които ще трансформират света на труда.

Задачата е да се направи описание на професия, която все още не съществува, но може да възникне през следващите години: Как ще изглежда тази професия? Какви задачи ще включва? Кой ще я упражнява и какви умения ще са необходими за това?

Бъдещата работа може да бъде представена в кратко есе, мултимедийна презентация или чрез едноминутно видео.

Във всяка от участващите държави ще бъдат обявени по три национални награди. Победителите ще получат HD екшън камера, раница със соларно зарядно или очила за виртуална реалност с вградени слушалки.

Подробна информация и условията на конкурса са публикувани на: http://future-time-traveller.eu/bg/капсула-на-времето-професии-на-бъдеще/.

Инициативата е част от европейския проект FUTURE, координиран от Фондация на бизнеса за образованието, и се провежда с подкрепата на „Еврогайдънс България“.