Култура Община

Групи за „жива история“ от пет държави връщат средновековието на Царевец

Групи и свободни реанактори от пет държави пристигат във Велико Търново за международния средновековния фестивал, който ще се проведе на крепостта Царевец от 29 юни до 1 юли 2018 г. В историческите възстановки на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения от XII-XIV век ще се включат над 150 реанактори от Румъния, Сърбия, Украйна и Унгария и България.

За първи път във фестивала „Средновековен Търновград“ ще участва музикалната група „Спиритуал сезонс” от украинския град Харков. Музикантите изпълняват средновековни и келтски мелодии, поетични северни балади и стари савянски ритмии.  Групата е създадена през 1994 г. в Харков и за изминалите години има издадени дванадесет албума и над хиляда концерта на различни европейски сцени. На Царевец „Спиритуал сезонс“ ще изнесат няколко концерта, а под вълшебната им музика  ще са и уроците по средновековни танци за посетителите на събитието.

На форума ще се представят и две румънски групи – „Кафява мечка“-Букурещ с реконсрукции на европейските исторически бойни техники, иложните изкуства керамика, живопис, бродерия, коване, плетене на ризници от XIII – XV в и трансилванска група за „жива история“ и реконструкция „Черният дракон“ от Брашов, които ще показжат полевия живот и занаяти на наемните „свободни дружини“ от времето на унгарските крале Луи Велики на Анжу и Зигмунд Люксембург –
(1360-1390 г.).  Сред чуждестранните участници са познатите от предишни издания смели и неуморни бойци от група  Бели орлови“ от Белград,  Сърбия и група за исторически възстановки от унгарския град Дебрецен.

НД „Традиция“ – клон Велико Търново  и  клон Панагюрище, Сдружение за исторически възстановки „Чигот, Сдружение за запазване на традициите „Авитохол“ – Варна, Средновековно общество MODVS VIVENDI – София, Наемна дружина „Барадж“ – Пазарджик, Сдружение „Верени“, група „Ериней“ и над 20 свободни реенактори ще са българските участници в събитието.

Официалното откриване на Международен фестивал „Средновековен Търновград”.е в 19,00 часа на 29 юни, (петък),  в Двореца на крепостта Царевец, където всички български и чуждестранни участници ще се представят с различни демонстрации, бойни техника и музикални изпълнения.

Петъчната вечер,  посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II, ще продължи от 20,00 часа в Двореца с театрална постановка „Сватбите на Йоан Асен II“ на МДТ „Константин Кисимов“.

Форумът се организира от община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално дружество”Традиция” – Регионален клон Велико Търново и е част събитията, с които Старата столица участва в националната програма за Европейската година на културното наследство 2018.

Достъпът до средновековния фестивал на Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. За всички посетители на вечерните събития на 29 и 20 юни от 18,00 до 21,30 часа крепостта Царевец ще е с вход свободен.

 

 

Международен  фестивал ” Средновековен Търновград”

 

Програма

 

29 юни (петък)

19.00 ч. – Официално откриване на фестивала в двора на Двореца. Представяне на групите, демонстрации на средновековна техника за боравене с оръжие и средновековна музика  с група “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“

20,00 ч. –  „Сватбите на Йоан Асен II“, театрална постановка на МДТ „Константин Кисимов“ посветена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II.

 

30 юни (събота)

9.00 – 12.30 ч. – Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции

10.00 – 12.30 ч. – Първи кръг на боен турнир, изпълнения на група “Ериней“ и уроци по  средновековни танци със „Спиритуал сезонс“

14.00 – 16.30 ч. – Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции

15.00 – 16.30 ч. – Състезание по стрелба с лък и средновековни игри (хвърляне на обръч, търкаляне на яйце, подкосяване , теглене на въжеq теглене на тояга)

18.30 – 21,00 ч. – Демонстративни боеве и концерт на групите “Ериней“ и „Спиритуал сезонс“

.

1юли (неделя)

9.00 – 12.30 ч.  – Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции

10.00 – 12.30 ч. – Втори кръг на боен турнир и изпълнения на група “Ериней“

14.00 – 16.00 ч. – Демонстрации на средновековни занаяти, бит и традиции

16.00 – 16.30ч. – Обявяване на победителите в турнирите и закриване на фестивала.