Култура Любопитно

Група “Estefania Caicedo” завладява търновската публика със страстни колумбийски танци

Те са цветни, усмихнати и красиви. Идват от родината на Маркес и от града на Шакира. Това са колумбийските танцьори и музиканти от Corporacion Folclorica “Estefania Caicedo”, които представят колоритния си фолклор на търновска сцена.

Баранкиля се намира на северния бряг на Колумбия и има около 3 милиона жители. Имаме излаз на море, както и река. Най-голямата атракция е карнавалът в града, който е под егидата на ЮНЕСКО и е вторият по значимост след този в Рио де Женейро. В нашия град е родена и певицата Шакира”, разказа Иван де Хесус Сиснерос Кано – ръководител на “Estefania Caicedo”

Групата е създадена преди 18 години и събира 40 танцьори, както и 16 музиканти. В старата столица гостуват 14 танцьори и 6 музиканти.

„Представяме традиционни танци и музика от нашия регион. Те се отличават с жизнерадостта си. Специфичното при нашите танци е, че те са под влияние на три култури – африканската, индианската и европейската.”, допълни Иван де Хесус Сиснерос Кано.

Музикантите от Колумбия също изпълниха химна на фестивала, а танцьорите потопиха публиката в мистерията на танца „мапале”

Тази вечер Колумбия ще представи и традиционната си кухня, като ръководителят на “Estefania Caicedo” обеща ястия с месо и ориз и специален колумбийски ром.

Танцьорите и музикантите от Колумбия ще вземат участие и в закриващия концерт утре (29 юли).