Образование

Група „Невен” на ДГ „Здравец” във Велико Търново представи честване на Лазаровден

    С истински спектакъл, посветен на Лазаровден зарадваха близките си децата от група „Невен” на детска градина „Здравец” във Велико Търново. Умелото вплитане в сценария на празнични традиции, песни и танци и прекрасното изпълнение на малките актьори достави истинска наслада на техните гости и учители. 

За тържеството се подготвяме месец и половина. Но за Лазаровден разказваме и надграждаме вече три години. Възпитаваме децата в духа на българските традиции и култура, защото няма как едно дърво да има клони, ако няма корени. В момента ние ги запознаваме с корените, за да избуят с големи клони”, сподели учителката на малките „Невенчета” Анелия Вачева.

Тя разказа, че децата са успели да влязат във философията на празниците Лазаровден и Цветница. А ритъмът и мелодията на българските народни песни и хора истински ги е завладял, като често е ставал непринудено част дори и по време на техни разходки.  „Целта на празника Лазаровден, който представихме с група „Невен”, беше образователна и насочена както към децата, така и към техните родители”, каза още госпожа Вачева.

Лазаровден е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар. Християнската църква го отбелязва с празнична литургия в предпоследната събота, преди Великден. Датата на Лазаровден се променя всяка година и зависи от Възкресение Христово. През 2019-а той ще се чества на 20 април, а Цветница на следващия ден – неделя.