Поминък

Гроздоберът започна!

Гроздоберът започна. Вече втора седмица във великотърновското село Ялово прибират добре узрелите чепки винени сортове. Рано е да се говори за добиви, казва енологът Димитър Димов, но все пак отчита добра лозарска година.

Климатичните условия бяха подходящи. Измръзвания нямаше, имаше засушаване. Но може да кажем, че гроздето с добри показатели, макар че са ниски добивите сравнение с миналата година. Гроздоберът започна по-рано. В момента прибираме шардонето и гроздето за пенливите вина. Продължаваме с белите вина. Млади са лозичките в с. Ялово, много е нисък добивът,  около 100-200 кг от декар. Иначе трябва да е до 1000 кг от декар за младо насаждение. Около 15 дка имаме терен в с. Ялово и парцел в Сухиндол със совиньон блан и шардоне. Гроздето от сортовете рубин, гъмза, димят все още не е готово. Добивът от старите лозя също е нисък”, обясни Димов.

Миналата година стопаните отчитат доста болести по лозята като мана, черно гниене за разлика от тази, която е трудна, заради засушаването още през зимата и пролетта.

Към този момент захарността е добра и за белите сортове – 19%, и за червените – 22%.

За да е добро едно грозде, трябва и песен. Гроздоберачите като на празник огласят лозовия масив и се знае, че така орисано ще бъде благодатно и виното. И тази година гроздопроизводителите в с. Ялово ще заложат на нови вина – пенливи.

Кремена Крумова – Попова