Икономика

Гражданска отговорност: На каква цена и в коя застрахователна компания

Гражданска отговорност е застраховка със задължителен характер, ако сте собственик на автомобил в България, съгласно Кодекса за застраховането. Единственият начин да не се налага да прибягвате до нея е, когато превозното средство е спряно от движение по законово установения за целта ред.

Дори често да предпочитате градския транспорт пред личната си кола, всяка година Вие трябва да подновявате договора си, като първо за улеснение проверите параметрите на застраховката с помощта на онлайн калкулатор гражданска отговорност. Следващите стъпки са само няколко и могат да бъдат изпълнени в изключително съкратени срокове, за да спестите от ценното си време, без да обикаляте офисите на компаниите.

За повечето водачи не е от съществено значение към коя фирма ще бъде полицата им, но за сметка на това стойността й доминира при избора. Възможността днес да се сравняват различните оферти, след подаване на съответното заявление онлайн, е несравнимо предимство.

По този начин решението идва без излишни затруднения и цената сама Ви насочва към финалния етап от процеса по сключване на застраховка гражданска отговорност. Разбира се, във Вашите ръце е да вземете окончателното решение и да изявите предпочитанията си към една или друга застрахователна компания. Често надделяват и други фактори, съобразно индивидуалните Ви изисквания и очаквания.

Като цяло, препоръчително е да следите за някои основни въпроси:

Лицензиран застраховател, съответно валидна полица.

Информиране и познаване на общите условия, покритите рискове и кои причинени вреди не се покриват от застраховката.

Баланс между цена и добри условия. Понякога клаузите придобиват ключово значение, а цената остава на втори план.

Ясни срокове за завеждане на щети.

Опции за допълнителна отстъпка при комбиниране на Каско и Гражданска отговорност.

Репутацията на застрахователя и коректността му при изплащане на сумите.

Притежателите на МПС и шофьорите трябва да познават в детайли какво покрива ГО и да имат предвид, че тя не е просто поредното перо в натоварения Ви с разходи бюджет. Тя е „билет“ за спокойствие, че каквото и да се случи на пътя, дори щетите да се окажат значителни при евентуален инцидент, то причинените вреди ще бъдат покрити с необходимата сума. Това обаче не важи, ако сте управлявали в нетрезво състояние или сте употребили упойващи вещества.

Броят на ПТП Ви превръщат в рисков клиент и може да се стигне до заплащането на по-висока премия, като върху размера й рефлектира също стажът Ви зад волана, както и видът на автомобила.

Платена публикация