Култура Политика

Готов е проектът за реконструкция и възстановяване на църквата „Св. св. Кирил и Методий“

Готов е проектът за цялостна реконструкция на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в кв. „Варуша“. Това съобщи на пресконференция инициаторът за възстановяването на храма – народният представител от ГЕРБ Станислав Стоянов. Около 10 хиляди лева струва изработката на заданието, а по предварителни изчисления за ремонта ще се необходими  700 – 800 хиляди лева. Кампанията за набирането на средствата ще стартира след съгласуване на проекта с Великотърновската митрополия и с Националния институт за недвижимо културно наследство. Според законодателството процедурата трябва да приключи до 4 месеца.

Автор на архитектурната част на проекта е арх. Донка Колева, а на реконструкцията – инж. Евгени Тотев.

„Възстановяването на храма е моя мечта и кауза от 10 години. Участвал съм активно в поддържането на храма с дарения и като член на църковното настоятелство. Пълната му реставрация и възстановяването на двата разрушени от земетресението през 1913 г. купола е трудна задача, която изисква значителни усилия, време и сериозни финансови ресурси, но съм решил да реализирам проекта до неговия успешен край“, каза Станислав Стоянов.

Църквата „Св. св. Кирил и Методий“ е първата в Търновската духовна околия, която носи името на солунските  братя. Неин строител, архитект и дарител е майстор Колю Фичето. Сградата е трикорабна, със засводен притвор, с балдахинови сводове, каменни колони, с извит бароков дървен балкон, богато резбован иконостас и кобилично извита абсида. Храмът е бил изграден с два купола и камбанария, от  която до днес часовник отмерва всеки половин и кръгъл час.

Храмът „Св. св. Кирил и Методий“ не е първият исторически обект, с чието опазване се ангажира народният представител. През 2019 г. с лични средства той се включи във възстановяването на рухнал стогодишен каменен мост в Златарица, а миналата година осигури лични дарения и за основния ремонт на НЧ „П.Р. Славейков- 1920“ по случай неговия стогодишен юбилей.