Община

Готова е новата връзка към кварталите „Бузлуджа” и „Зона Б”

Новата част на улица „Иларион Драгостинов” вече облекчава сериозно организацията на движение към кварталите „Бузлуджа” и „Зона Б” във Велико Търново. Тъй като свързва най-големия жилищен район в града, отсечката е четирилентова. Градски път с подобни габарити в Старата столица не е строен от поне няколко десетилетия.

Пътната връзка към кварталите, в които живеят над 30 000 жители, е проектирана и изградена с 1,7 милиона лева от републиканския бюджет.

Монтирани са шахти с увеличен дебит, които могат да поемат вода дори при валеж от 150 литра на квадратен метър. Определени са и три локации, където са поставени цели групи от отводнителни съоръжения.

Новата част на улица „Иларион Драгостинов” е с енергоспестяващо LED улично осветление, а тротоарите са широки по два метра. Предвидена е и възможност да бъде поставен светофар за пешеходците в района на СУ „Вела Благоева”.

Инвестициите в инфраструктурата в двата квартала продължават с изграждането на още няколко улици – това са ул. „Драган Цончев” в „Зона Б”, където вече е издадено строителното разрешение и са осигурени средства. Финансиране има и за недовършените отсечки в кв. „Бузлуджа” – „Народни будители”, „Димитър Благоев” и „Иван Хаджидимитров”, които ще бъдат свързани с новата част на ул. „Иларион Драгостинов”.  Изграждането им ще започне веднага след края на отчуждителните процедури за земята.