Образование

Гости от Гърция, Италия и Испания посрещна СУ „Владимир Комаров”

Двадесет ученици и шестима преподаватели от учебни заведения в Гърция, Италия и Испания посрещна  средно училище „Владимир Комаров”. Гостите са на визита в рамките на програмата на проекта „Културно картографиране на Европа”, по който търновското школо ще работи през 2018-а и 2019 година, съобщи директорът Веселин Ангеличев. До края на тази седмица партньорите ще се запознаят с културните забележителности на старата българска столица, ще гледат презентация на Ивановските скални манастири и ще опитат ястия от националната ни кухня.

20 000 евро е бюджетът на проекта. По време на изпълнението му ще бъдат заснети обекти под егидата на ЮНЕСКО и паметници на културата в страните на участниците. Финансирането на дейностите е по „Еразъм+”.

Следващите срещи са през месец май в Испания, декември в Италия и догодина в Гърция, поясни Ангеличев.

Осем тематични клуба – исторически, фолклорен, кулинарен, арт клуб,  ЮНЕСКО и клуб на чуждите езици – вече работят по проекта. Предстои международните екипи да издадат шест електронни списания, озаглавени „Наследство на ЮНЕСКО, „Традиционни художествени занаяти”, „Местен фолклор, „История”, „Народни носии, музика и танци”, „Традиционна кухня”.