Здравеопазване Образование

Горнооряховски ученици на урок по долекарска помощ в търновската болница

Открит урок по първа долекарска помощ за учениците от клуб Български младежки червен кръст от СУ „Вичо Грънчаров“ – Горна Оряховица домакинства на 15-ти февруари МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” АД във Велико Търново. Животоспасяващите знания на разбираем език, с помощта на манекен за първа помощ, ще представят началникът на ОАИЛ и координатор по донорство д-р Сибила Маринова, колежката й анестезиолог и координатор по донорство д-р Ваня Лъчезарова.
Урокът започва в 15:30 ч., в Малкия салон на областната болница. Правилното, често незабавно оказване на първа помощ не може да бъде заменено с нищо, защото до пристигането на екип от професионалисти спешни медици по правило минават между 8-10 и 20 минути. Тези минути могат да се окажат решаващи между живота и смъртта, между доживотното страдание и пълното изцеление стига в първите минути да са били приложени животоспасяващи знания.
Урокът за учениците от клуб БМЧК при СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица, с ръководител старши учителката по биология и здравно образование Даниела Кенарева, ще включва: основни правила за първа помощ и животоспасяващи мероприятия при пострадал в безсъзнание; пострадал, който не диша; проверка на дишането и кръвообращението; външен сърдечен масаж. По темите ще говорят д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.
През октомври 2017 г. учениците от клуба на БМЧК вече гостуваха в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, разгледаха ОАИЛ и бяха запознати с всички стъпки при реализирането донорска ситуация.