Култура

„Голямата работа” представя Пламен Петков във Велико Търново

Своята втора книга, носеща заглавието „Голямата работа” представя на 7 ноември във Велико Търново русенският писател Пламен Петков. Сборник с проза, сатира и поезия, в който се разкрива съвременната българска действителност и несгодите на обикновения българин, потъпкан от хора, сдобили се с власт или пари и са се самозабравили – така описва своята книга авторът. Той за първи път се среща с великотърновската публика, а представянето на изданието ще бъде в местния клуб „Седем” от 18:30 часа в сряда.

Атрактивният детектив Иван Галинов от първата книга на автора „Престъпни мисли” продължава своето развитие в два от разказите, поместени в сборника „Голямата работа”. Фотограф по професия, бивш дознател, с емблематичната каубойска шапка, Галинов обаче е по-различен в новото издание, загатва Петков. На въпрос има ли детективът свой прототип, авторът отговаря: „Той прилича на един човек, който ходеше в едно заведение в Русе. Беше с каубойска шапка и елече – това е общото с него”.

В книгата се проследява пътят на житейското объркване и падение на младия човек. Съдбата на тези персонажи се явява център, акцент в много от разказите. „Те действат разтърсващо на читателя, защото са много правдоподобни, звучащи почти документално, написани с един малко изчистен от подробности, лаконично-стегнат повествователен стил. Прототипите на героите са наши съвременници, които човек може да срещне в реалния живот. Виждаме такива разбити съдби по телевизията, в медиите. И затова много точно един от разказите е наречен „Всичко се заплаща“ – плащаш с избора си, с достойнството си, със страха си, с малките и големи предателства във всички ония „капани“, които ни устройва Съдбата”, подчертава рецензентът на изданието Крум Гергицов.

Пламен Петков е роден в Русе през 1978 г. Завършил е немска гимназия (Deutsche Schule) в Русе и след това Информатика в РУ „Ангел Кънчев“. Съчинява стихове от втори клас, започва да ги записва в трети. Година по-късно получава и награда за първия акростих в живота си, който е публикуван в сборник с детски произведения. По това време посещава кръжок по поезия. В пети клас съчинява криминална поема с повече от 20 куплета. На седемнайсетгодишна възраст прави опити и в прозата.

Творчеството му е повлияно от Христо Ботев, Иван Вазов, Реймънд Чандлър, Агата Кристи, Сидни Шелдън и др.

През 2017 г. издава  първата си книга „Престъпни мисли“.

Пише хумор, сатира, различни по жанр разкази, романи, стихове, сценарии. Специално в разказите залага на  интригуващ сюжет, при който действието се развива динамично. Целта му е така да завладее вниманието на читателите, че да не могат да откъснат очи, докато не стигнат края.