Култура

Годишният концерт на ДЮФА „Българче“ препълни залата на великотърновския театър

С пъстра музикална програма и разнообразни танцови изпълнения, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче” посрещна родители и гости на своя годишен концерт, който се проведе в МДТ “ Константин Кисимов“ в старопрестолния град. Децата от състава представиха на сцената   народно песенно и музикално-танцово изкуство от всички фолклорни области на България. Тържественото събитие уважи директорът на Дирекция  „Образование, младежки дейности и спорт“ в община Велико Търново Пенка Игнатова. Тя приветства  децата от ансамбъла с думите: „Вие ни направихте съпричастни и много щастливи с толкова багри и красота на сцената. Вие сте нашите деца, които носят във сърцата си българските традиции и обичаи. Стъпвайки на тях, вие млади хора, сте подготвени за бъдещето“.

По традиция на всеки годишен концерт, ансамбълът се разделя с част от своите момчета и момичета. Това са 11 абитуренти от випуск 2021/2022година. Всички те получиха цветя и подаръци от своите ръководители.

Детско-юношеският фолклорен ансамбъл „Българче” град Велико Търново, започва своя творчески път през 1968 г. Негов основател и дългогодишен главен художествен ръководител е Михаил Дюлгеров. Първоначално той събира школа по народни инструменти, а след това формира и група за народно пеене при Окръжния пионерски дом „Митко Палаузов”. Ръководители на ансамбъла в момента са: Петър Петров-хореограф, Митко Димитров -диригент на оркестъра и Галя Иванова-диригент на хора.

В своята 54 годишна история ДЮФА “Българче” е извоювал множество призови национални и международни награди. Носител е на 17 златни медала, лауреат е на IV, V, VI и VII Републикански фестивали на художествената самодейност. Toй е единственият в региона детски ансамбъл, удостоен от CIOFF със званието „Представителен“. Носител е на Плакет на Центъра за художествена самодейност.

За своя изключителен принос в българската култура ДЮФА „Българче” през 2008 г. е удостоен с най-голямата награда на Съюза на българските музикални и танцови дейци –„Златна лира”.

Ако желаете да допишете славната история на ДЮФА „Българче“, изпращайте своите спомени и истории. Сканирайте: стари снимки и напишете от коя година са и от къде са , ако си спомняте; фото ленти; брошури; покани; плакати; статии от вестниците и ни ги изпратете за да ги публикуваме. Да си спомним и напишем с думи и фотоси забравената и славна историята на любимия ни ансамбъл „Българче”

Пламена Димова