Прокуратура

Главният прокурор Иван Гешев: „Действията на ВС – БНО „Шипка“ са притеснителни“

Действията на Военен съюз – Българско народно опълчение „Шипка“ са притеснителни, както за българската национална сигурност, така и за интересите, които защитаваме на Европейското семейство. Това коментира във Велико Търново главният прокурор Иван Гешев по повод проверките на Софийска градска прокуратура за евентуално извършено „престъпление против Републиката“ от организацията.

„Възложена е проверка на ДАНС с оглед за евентуално  установяване на данни за престъпление против Републиката. Предположението е за действия и дейност, която противоречи не само на българското законодателство и конституция, а дейност, която защитава евентуално и чужди национални интереси”, коментира Гешев. По повод срив в системата на БНР и изтичане на лични данни за близо 2 000 души той поясни, че би могло да бъде и в резултат на кибератака от руски хакерски групи, срещу които има разследване в Национална следствена служба.

Главният прокурор Иван Гешев беше гост на Юридическия факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и изнесе лекция за съдебната реформа пред студенти в специалност „Право”. В края на срещата ректорът проф. д-р Христо Бонджолов прие дарение за Университета – икона на Света Богородица с Младенеца – от личната колекция на  Иван Гешев.