Икономика Общински съвет

Главният инженер на ВиК „Йовковци“: Авариите край Присово ще се решат само с нов водопровод

„Присовският водопровод ще продължаваме да го поддържаме по същия начин, по който и сега. Новият водопровод не може да се пусне, казвам го най-категорично. Ако изобщо го пуснем, не се знае дали няма да аварира, а това означава, че избие ли, ще стоим без вода най-малко три денонощия. Единственият вариант е нов водопровод, но изграден от специализирана фирма, може би от тези, които строят газопроводите и имат специализирана техника. Защото ние нямаме. И пак ще стоим без вода поне две денонощия при превключването му, дори и с добра подготовка. А вие знаете, че при спиране на водата дори за два часа, телефоните прегряват.“

Това заяви по време на заседание на Великотърновския общински съвет главният инженер на ВиК „Йовковци“ Илия Сирмов. Той бе попитан от председателя на местния парламент кога най-после ще се реши проблемът с авариите на главния водопровод край Присово.

Магистралният водопровод, който захранва с вода Велико Търново, е изграден преди 40 години, като в участъка на село Присово е от бетонни тръби 1000 мм с напрегната стоманена арматура с експлоатационен срок 25 – 30 години, които отдавна са минали, обясняват специалисти при всяка авария. Цялото останало трасе от язовира до село Присово и после след него – до Велико Търново и Горна Оряховица, е изпълнено със стоманени, далеч по-надеждни тръби. Изграждането на отклонението е финансирано със средства на ВиК и банков кредит над 6 милиона лева, като част от тях са използвани за други обекти. Изградено е от външна фирма изпълнител с тръби на австрийска фирма. Те са напорни стъклопластови, тип GRR 1000 мм, предназначени за питейна вода и водноелектрически централи, издържат налягане до 32 bar с доказано висок коефициент на сигурност. Експлоатационният живот, който фирмата производител им дава, е над 50 години. Двете деривации са изградени напълно до точките на свързване със стария водопровод. След приключване на строителните работи цялото трасе е обследвано от фирмата производител. Забележки няма и след направената хидравлична проба с работно налягане има подписан Акт 15. Тези трасета минават вече само през земеделски земи, за които няма нужда да се отчуждават, тъй като всички собственици са подписали нотариално заверени договори с ВиК – съгласие за учредено безвъзмездно и безсрочно право на преминаване на водопровода през тях, но години наред те са формалната причина новата тръба за 6 млн. да стои неизползваема в земята и до ден-днешен. И сега ВиК отказва да вкара в експлоатация новия водопровод.

26 улици са разкопали в града ВиК и не са ги отремонтирали, каза кметът инж. Даниел Панов. „След като им изпратих уведомително писмо, че предстоят глоби, започнаха да възстановяват и вече на 15 улици са оправили щетите.“ – подчерта кметът.