Здравеопазване Община

Гинка Христова спечели голямата награда в „Движи се и победи”

  62-годишната Гинка Христова спечели голямата награда – велосипед, в кампанията „Движи се и победи”. Тя бе изтеглена сред 21 туристи, участвали и в трите похода – до хижа „Божур”, Преображенския манастир и до парк Ксилифор. Пролетният дял се проведе в период от 11 май до 1 юни. Жребият се тегли днес електронно в Регионалната здравна инспекция от Венцислав Спирдонов – председател на местния парламент, д-р Евгения Недева – директор на РЗИ, Румен Петров – директор на Младежкия дом, д-р Диляна Вачкова от Община Велико Търново, Георги Димитров – секретар на ТД «Трапезица 1902».

В различните възрастови групи награди спечелиха Невзат Помаков, Мирослав Бояджиев, Виолета Илиева, Невяна Христова, Марийка Дикова, Красимир Георгиев – специалната награда за непушач. От участвалите семейства чрез жребий бяха изтеглени Марийка и Евгений Дикови. Специалните награди за най-малък участник и за най-възрастен участник отидоха при 5-годишната Дария Николова и Христо Христов на 91 години. Поощрителна    награда бе изтеглена сред 141 лица, преминали само един маршрут. Спечели я Кольо Колев. Наградата на регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта отиде при Стефан Попов, който получи и наградата на Младежкия дом за най-активен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор. Наградени бяха и победителите в надпреварата «Лъвски скок».

Три училища от община Велико Търново  – ОУ „Христо Ботев”, ОУ „Димитър Благоев” от старата столица и ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец участваха активно в пролетния етап на кампанията „Движи се и победи”. В нея се включиха също възпитаници и ръководители на Центровете за настаняване от семеен тип I, II и III във Велико Търново.  Наградата на председателя на Великотърновския общински съвет получи колективът на ОУ „Христо Ботев” в старата столица. Плакетът връчи лично Венцислав Спирдонов.

„По туристичестите маршрути тази пролет преминаха общо 224 деца, ученици и възрастни, сред които и 9 семейства. Почти половината от участвалите в кампанията – 125 души, се включват в нея за първи път. С най-висок относителен дял е групата на учениците от 11 до 19 години – близо 33 процента от всички участници.  В крайните пунктове, за всички желаещи туристи,  бяха организирани образователни занимания с тематика превенция на тютюнопушенето и употреба на алкохол, безопасност на движението и здравословно хранене“, коментира д-р Светлана Моминска от РЗИ.

В „Движи се и победи – пролет 2019” са регистрирани 105 непушачи над 18-годишна възраст, което представлява по-голямата част от участвалите в походите възрастни  – 122-ма души. В рамките на кампанията бе измерено кръвното налягане на 123-ма желаещи. По-голямата част от тях са с нормални стойности.

  Организатори на „Движи се и победи“ са Регионалната здравна инспекция, Община Велико Търново, Младежкият дом, Туристическо дружество «Трапезица 1902”. Кампанията се провежда под патронажа на председателя на Великотърновския общински съвет – Венцислав Спирдонов.