Образование

Гимназията по туризъм е STEM училището в Областта

Това е резултатът от участието на ученици от Гимназията в Националното състезание за природни науки, технологии, инженерни науки и математика „Търси се кой е СУПЕР SТЕМ в твоето училище“ /Science-Technology-Engineering-Mathematics/. Инициативата обединява иновативни идеи, интердисциплинарен подход и вдъхновение, за да се даде възможност за споделяне на постижения и успехи областта на STEM науките в училищата в България. Това е третото й поредно издание, като категориите отново са три – 1-4клас; 4-8клас; 8-12клас.

Конкурсът има за цел да се поощрят талантливи ученици и учители, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират в областта на науките STEM.

Националният конкурс се организира от EduTechFlag и се подкрепя в партньорство на знанието от водещия в света център за STEM науки – Научния Център Карнеги, Пенсилвания, САЩ, и редица организации партньори SBR Consulting, EDIT.bg, BCWT, PC WORLD, FL Studio, Издателство ЛИНГЕЯ и много други.

Необходимо бе, в срок до 30 ноември, кандидатите да изпратят резюме или видео за проект/идея (или постижение и/или експеримент, хрумване, участие в зелено училище или обучение в лятна школа) в областта на STEM. Критерии, по които са оценявани ученическите разработки са: цел; съответствие с областта STEM; експерименти и изчисления; изследователска част; приложимост.

„Естествени репеленти“ – с този проект кандидатства учебната компания на Гимназията по туризъм. Намаляването замърсяването на почвата в градски условия от използваните препарати, против кърлежи и комари чрез засаждане на растения-естествени репеленти.  Знанията по биология и здравно образование, химия и опзаване на околната среда, математика и икономика са използвали Християна Вангелова /Хклас, специалност „Организация на туризма и свободното време/, Красимира Георгиева и Диамира Кирилова /XIклас, специалност „Туристическа анимация“/. Учителят, който ръководи учебната компания Boyar dreams и е подготвил ученичките,  e инж. Славка Проданова.

Екипът на Гимназията по туризъм е убеден, че интегрираният начин на учене, свързан с реалния живот, помага за осмисляне на ключовата роля на STEM за професионализма на всеки и за живота на всички. По този начин може да се гарантира, че бъдещите граждани ще бъдат готови да решават всякакви проблеми в обществото по съвместен, критичен и ефикасен начин.