Образование

Гимназията по моден дизайн проведе надпревара за най-добър млад фризьор и гримьор

Десет ученици от XI и XII клас от Професионална гимназия по моден дизайн, гр.Велико Търново показаха своите умения да творят красота като участваха в училищен кръг на националното състезание по професии „Най-добър млад фризьор и гримьор“.

В оценяването на способностите на учениците се включиха учители с дългогодишен опит и представители бизнеса като Валeнтина Дечева-председател на Регионална занаятчийска камара, член на обществения съвет на училището, коафьор във фризьорски салон „Естир“, Мария Горсова – възпитаник на гимназията, фризьор  и управител на салон за красота „Черна котка“ и Мирела Карамочева – гримьор. Младите таланти премериха сили в три категории. Александър Иванов, ученик от XII клас, специалност „Фризьорство“ получи награда за „Салонно подстригване“. Младежът представи собствен проект за мъжко подстригване и стилизиране, съобразен с модните колекции за сезон „Пролет-лято 2021“.

Победител в категория „Вечерна прическа тип кок с елемент вълна“ и призовото първо място зае Севда Петрова от XI клас, професия “Фризьор”. Критериите за оценяване включваха структурната форма и приспособеност на прическата, творческия подход и оригиналност на дизайна. Единадесетокласничката демонстрира много добра работа с техниките: тупиране, изглаждане, моделиране с лак, използване на аксесоари и цялостна художествена визия на официална прическа.

Най-добро представяне в категорията „Вечерен грим, вдъхновен от модните колекции за сезон „Пролет-лято 2021“ показа Надежда Досева, ученичка от XII клас, специалност „Козметика“. В тази надпревара бяха оценявани поставянето на добра основа, техниката на блендиране, хармонията на цветовете, допълваща цялостната визия, чистотата на работа на гримьора. Задължителен елемент бе полагането на очна линия и изкуствени мигли. Високо се оцени модерната визия, съобразена с най-новите тенденции в гримирането; стробинг, драпинг и скулптуриране. Севда Петрова и Надежда Досева ще представят великотърновска област на Националното състезание ,,Най-добър млад фризьор и гримьор“, което ще се проведе през месец април в гр. Кърджали. Ръководители на отличилите се младежи и девойки са Емилия Лазарова и Лилия Петрова.

Състезанието бе проведено при спазване на противоепидемичните мерки.