Политика

ГЕРБ успя да събере нужните 120 подписа за свикване на Велико народно събрание

ГЕРБ успя да събере нужните 120 подписа за внасянето на проект за решение в парламента за свикване на Велико народно събрание и проект за нова Конституция. Общо събраните подписа всъщност са 127 от народни представители.

Двата проекта бяха внесени от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Менда Стоянова, народен представител и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

По-рано председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и Искрен Веселинов от ВМРО обявиха, че подписите са събрани след направени промени. А недостигащите гласове са дошли от групата на ВОЛЯ и независими депутати.

„Благодарна съм на колегите, които подкрепиха нашия проект – партньорите от ВМРО, НФСБ, както и част от ПГ на ВОЛЯ и независими депутати. Предстои интересен и ползотворен дебат”, каза Дариткова.

„Преговорите продължиха два дни. Проектът, който внасяме в момента, е общ и отговаря на основните критики към първоначалния. На практика няма почти нищо общо с първоначалния проект. Най-важното за нас е оставането на преамбюла, еднонационалната държава. Добавяме ангажимента на държавата да брани националните ценности и традиции”, заяви Искрен Веселинов.

Идеите на ВМРО – за образователен ценз на избирателите, разширяването на президентските правомощия и задължителната военна служба ще се гласуват на референдум.