Политика

ГЕРБ: Съдебната реформа трябва да продължи, но не с талибанските похвати от последните месеци

„През последните три години ние разбрахме, че тези, които интензивно говорят за съдебна реформа, не искат такава, а целят овладяване на определени институции, за да ги превърнат в политически бухалки, което те си го казаха в прав текст. Съдебната реформа, която ПП ГЕРБ започна през 2014 година, трябва да продължи, но не с талибански похвати, каквито видяхме през последните месеци“. Това каза пред юристи от Великотърновска област Радомир Чолаков, бивш депутат от ПП ГЕРБ. Заедно с него в дискусията за съдебната реформа, която ГЕРБ предлага в програмата си, се включиха Рая Назарян и проф. Костадин Ангелов, водач на листата за кандидати за народни представители от Великотърновски район от ГЕРБ.

„През последните месеци бяха нанесени значителни щети върху правосъзнанието у нас – нарушена беше арогантно Конституцията и други основни закони. Тези щети ще трябва да ги възстановяваме всички ние.“ – каза Чолаков. Според него проблемът в правосъдната система не е толкова институционален, колкото има „дребни камъчета в обувката“, които трябва да се премахнат.

Рая Назарян, която е дългогодишен адвокат, очерта няколко акцента от програмата за съдебна реформа, която ПП ГЕРБ предлага. Един от тях касае сроковете при гражданските дела. „Някои от тях не са фиксирани, а  трябва да бъдат. Други, които са законово наложени, не се спазват. При въззивните дела мината една година, докато делото си придвижи до другата инстанция и още една година, докато делото се насрочи. При събирането на документи, нужни за съдебния процес, е нужно взаимодействие между съда и институциите, за да може съдът да събере служебно тези документи и да не се губи време.“ – подчерта Назарян.

Програмата на ПП ГЕРБ предвижда държавата да гарантира плащането на присъдената издръжка от родител на непълнолетни и малолетни деца. „Идеята ни е държавата да плаща сумата от първия ден на присъждането и, а, ако недобросъвествият родител не я привежда, да си я потърси от него.“ – сподели Рая Назарян.

ПП ГЕРБ предлага да бъдат направени инвестиции в Института по криминалистика, за да може експертизите да се правят у нас, а не в чужбина. По този начин също ще се намали времето на целия съдебен процес.

Радомир Чолаков даде пример с правораздаването в Германия, където той е живял преди години. „С Милен Цветков бяхме доста близки и делото срещу шофьора, който отне живота му, ако беше се гледало в Германия, щеше да приключи за един месец.“ – сподели Чолаков.

 

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление