Денят Политика

ГЕРБ-СДС води във Великотърновски избирателен на ПП-Демократична България, трета сила е Възраждане

Коалицията ГЕРБ-СДС печели 26,04% във Великотърновски избирателен район при 100% обработени протоколи от гласуването вчера. Така коалицията е лидер в областта, като Продължаваме промяната – Демократична България остават втори с резултат от 20,86%. Трета политическа сила в региона е партия Възраждане, за която са гласували 17,02% от избирателите. БСП за България остават на четвърто място с резултат от 12,63%. 10,22% получава ДПС, а Има такъв народ – 4,65%.

Двама народни представители ще има коалицията ГЕРБ-СДС в 49-тото Народно събрание. Това ще са проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов, който изпреварва Георги Недев с 2765 преференциални гласа срещу 2530 за Недев.

Двама депутати от Великотърновски район ще има и коалицията Продължаваме промяната – Демократична България. Това са Людмила Илиева и арх. Йордан Терзийски. Тук най-много преференции е получила адвокат Илиева.

Възраждане, БСП , ДПС и Има такъв народ вземат по един мандат. Техни представители съответно ще са Станислав Стоянов, Кристиян Вигенин, Йордан Цонев и проф. Андрей Чорбанов. При БСП е възможно депутат да стане втората в листата – Валентина Димова от Полски Тръмбеш, ако Вигенин влезе от Ямбол, където също водеше листата. Тук изненада е преференциалният вот при седмия в листата – Георги Филипов. Той получава 641 гласа, докато третата – Цвета Галунова, има 520 преференции. Така, ако Димова се откаже от депутатското място, то ще бъде заето от седмия в листата на социалистите.

При Има такъв народ също е възможно разместване, ако проф. Чорбанов отново предпочете да влезе в парламента от София, където също е водач. Тогава депутат ще е адвокатът Момчил Иванов.

До урните вчера са отишли 76 763 избиратели от Великотърновски многомандатен район. Как предпочетоха да гласуват те?

Повечето от избирателите на ГЕРБ-СДС и ДПС са предпочели хартиеното гласуване. При Възраждане, Има такъв народ и ПП-ДБ преобладава машинното гласуване, а избирателите на БСП почти поравно са застанали пред хартиената бюлетината и пред машината.

Мария Христова