Политика

ГЕРБ: Велико Търново трябва да получи юридическа легитимация на статута си

„Аз лично и колегите, които ще бъдем в бъдещото Народно събрание, поемаме ангажимент Велико Търново да получи юридическата легитимация на статута си – историческа и духовна столица на България. Настъпил е моментът това признание да бъде нормативно уредено и да има реални административни, процедурни и бюджетни правила за прилагането му, за да го изпълним със същност“. Това заяви пред културни дейци в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков“ проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ – СДС във Великотърновска област.

Гост на срещата бе и кандидатът за депутат от коалицията в Бургас – Любен Дилов. Като един от авторите на програмата на коалицията в сектор Култура, той заяви че възнагражденията на културните дейци в бюджетната сфера в следващите две години ще бъдат увеличени със 100 % . „И това не е предизборно обещание. Това е програма, която още утре може да бъде внесена в Парламента и да бъде гласувана. Близо 60 млн. лева за сектора сега ще бъдат върнати заради липсата на административен капацитет. Никога не се е случвало това. Обикновено още на 1 юни парите за култура свършват, все едно кой е министър, а сега ще връщаме средства“, каза Любен Дилов. Той е убеден, че държавата трябва да подкрепя културните ни институции – библиотеки, театри, читалища, музеи, архиви и др. По думите му, те са гръбнакът на държавата и правителството трябва да има ангажимент към тях, независимо дали са общински или държавни.

В заключение колегата му от Великотърновската листа на ГЕРБ-СДС Димитър Николов допълни, че липсата на капацитет е престъпление спрямо българската култура, заради което ще се връщат неусвоени от ресорното министерство пари в държавния бюджет. Затова според него първо трябва да се започне с административна реформа, която да предшества политиката на Народното събрание по определяне на бюджета за сектора.

 

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление