Интервю Култура

Герасим Дишлиев-Геро: Усмивката прави живота по-лесен

Известният мим Герасим Дишлиев-Геро гостува във Велико Търново с новия си спектакъл „Не на мястото си”. Искрен, усмихнат, добродушен. Човек, който смята, че облаците – това са най-големите пътешественици. И че ние, хората, сме създадени, за да сме на път. Създал и участвал в много проекти, обиколил почти целия свят, Герасим Дишлиев е търсещ и свободолюбив творец. Преди да се качи на сцената в читалище „Искра”, той даде интервю за Общинското радио. „Сцената е извън всякакво време и място, тя те пренася нанякъде и някога. Там се чувствам на мястото си”, искрено сподели известният мим, живял 25 години в България, а след това – още толкова в Париж. Въпреки че живее във френската столица и е бил ученик на великия Марсел Марсо, въпреки че обикаля целия свят със спектаклите си, той винаги намира повод да се завръща всяка година в България. „За мен е много важно да се прибирам, защото това е моят личен начин да заредя батериите. Миграционният живот хората го изживяват различно. Моят път винаги минава през България”, допълни артистът.

Спектакълът „Не на мястото си” Дишлиев създава в една от най-трудните години в живота си, но въпреки това решава, че трябва да разсмива публиката. „Когато човек вижда, че нещата се случват трудно, волята и желанието за живот са нещото, което го кара да продължава напред. А усмивката – тя прави живота по-лесен. Не съм сам, много хора смятаме така. Много сме на същото дередже”, допълни Герасим Дишлиев-Геро.

Учил се на пантомима от двама преподаватели, които никога няма да забрави. Единият го научава да търси поезията във всичко (Марсел Марсо), а другият – митологията, епоса (проф. Сашо Стоянов, НАТФИЗ).

„Пантомимата е изкуство, много силно свързано с въображението на хората. С това, че като си на сцената и направиш един жест, този жест отваря някаква част от съзнанието ни. Важното е вътрешните картини, които имаме в главите си, да се разбутат и оттам да тръгнат нещата”, коментира още Герасим Дишлиев.

Мечтата му е да обиколи всички читалища в България със спектаклите си.

Целия разговор с Герасим Дишлиев-Геро, излъчен в предаването „Арт кафе“ може да чуете в прикачените звукови файлове: