Политика

Георги Първанов: Смяната на областни управители, на директори на ОДМВР е елемент от идеята за промяна

„Смяната на областни управители, на директори на областни дирекции на МВР е донякъде  елемент  от идеята за промяната. Стига дейността на служебното правителство да не се сведе до това, защото  ще пренапрегне допълнително ситуацията. И без това сме на  пределно ниво на конфронтацията в българската политика, което не обещава нищо добро. Не обещава стабилен следващ парламент, редовно действащо правителство. Добре е да имат гаранции всички партии, че изборите ще са редовни, че няма да има манипулации, че специалните технологии за печелене на изборите няма да ги има, стига да не се заменят старите технологии с още по-нови. В момента всичко ври и кипи и всеки извод би бил твърде предварителен“. Това заяви във Велико Търново президентът на България /2002-2012/ Георги Първанов.

По негови думи през последните години конфронтацията между политическите сили се увеличава. „Моята теза е, че конфронтацията е хранителна среда за некадърни политици. Като не могат да управляват, като не могат да правят политика – търсят сблъсък по историята, по идеологически причини и т.н. Конфронтация е имало, но не в такава степен.  Аз помня 2005 г. Помня колко непримирими бяха противоречията между НДСВ и БСП, но в крайна те седнаха на една маса и направиха единно правителство. Помня 2009 г, когато Борисов пое властта – с много закани към тройната коалиция, със закани към  министри в частност, но всичко се оттече, отмина. Всеки трябва да получи заслуженото. Спор по въпроса няма. Ако някой е крал, по съответния ред той да получи възмездие. Обаче има опасност в една каша , в която обвиненията вървят от всички посоки – да се размие отговорността. Ние да не разберем кой е истинският виновник, защото обвиненията са наистина във всички посоки“, каза Първанов.

Според бившия държавен глава в момента сблъсъците са не на идейна основа, а на лична. „Скептик съм, но ще се радвам, ако ме опровергаят. Не мога да си представя какво ще е онова, което ще събере достатъчен брой гласове в парламента, съответно достатъчна парламентарна подкрепа за  работещо правителство за цял мандат“.

В старата столица Георги Първанов коментира лансираната от ВМРО теза за президентска република. „Всеки, включително и аз, съм я лансирал. Бил съм обаче повече за това да има засилени президентски правомощия по отношение на ветото, на законодателната инициатива, правото му да подписва международни договори, но тук се заиграва с потенциалните настроения на хората. Хората искат твърда ръка – си мислят някои политици.  Само че твърда ръка не означава слаб ум. Ако нямаме идеи, ако нямаме политика, управление, което да изтегли България от кризата – кой ще бъде дали президент, или премиер –  все тая. В крайна сметка по-добре е да сме парламентарна република, разбира се, с някои корекции в Конституцията, но не сега. Те сега не могат да съберат мнозинство за  правителство, та ще мислим за конституционно мнозинство за промяна на основния закон на републиката. Това е нереалистично, предизборно е“.

На  въпрос – как ще коментира появата на платформата на Жан Виденов „Лява алтернатива“ – Първанов каза:  „При всичките ни спорове той е човек с висока организационна култура, това не може да му се отрече. В екипа около него има силни хора, но за толкова кратко време – трудно е да се постигне висок резултат, но по- важно е друго. Аз работя сега, както съм работил на всички други избори за това да се съберат всички леви формации в една коалиция – БСП, АБВ, социалдемократи, земеделци, крайно леви, защото сами сме обречени да загубим за пореден път, може би по-тежко от предишните пъти“.

Георги Първанов смята, че резултатът на президентските предстои да научим на 11 юли.

Във Велико Търново Първанов представи последната си книга „Пътуване към паметта. Разкази за политиката“.