Политика

Ген. Попов: Нека да бъдем внимателни в оценките си и да отдадем заслуженото на загиналите летци

„Нека да бъдем внимателни в оценките и изказа си и да отдадем заслуженото на двамата загинали летци. И въобще на българските военнослужещи, които имат  важна мисия в живота  си – да помагат и спасяват хора, да защитават държавата си.” За това призова от Велико Търново председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов по повод станалия вчера авиоинцидент край Крумово.

„Случват се такива неща. Моите съболезнования на близките на загиналите. Има комисия, разследват.  Засега ситуацията изглежда  странна, защото това е четвърти полет на машината и първи полет на този екипаж за изпълняване на мисии за аварийно търсене и спасяване. Забележете, загинали са хора, които се готвят да спасяват хора. Странното е, че при третия заход – дотогава вертолетът е летял добре, правят три захода по упражнението за търсене и спасяване и при третия заход, почти преди края на задачата,  се случва инцидентът”, каза ген. Попов.

По негови думи 500 часа полети при 20-годишен стаж очевидно не са достатъчни. „Затова правителството прие 2% увеличение на бюджета за отбрана до 2024 година за модернизация на армията”, подчерта ген. Константин Попов.