Политика

Ген. Атанасов: Дефицитите в Българската армия трябва да се попълнят със съюзнически сили

Правителството трябва да предприеме всички действия за попълване на очевидните дефицити в Българската армия със съюзнически сили. Това заяви във Велико Търново лидерът на „Демократи за силна България“ ген. Атанас Атанасов. Старата столица беше домакин на заседание на националното ръководство на партията, но което основна тема е била войната в Украйна. „На българското общество е известно, че армията не е в кондиция и за да можем да   защитим  националната сигурност –  дефицитите  трябва да бъдат попълнени. Това е едно от предимствата на  членството ни в НАТО“, допълни ген. Атанасов.

По негови думи необходими са подготовка и предприемане на  действия за оказване на  хуманитарна помощ  – било за приемане на бежанци, било за изпращане на  медикаменти и други необходими продукти в украинската държава. „Червеният кръст вече  действа в тази посока, но трябва да бъде подкрепен“, посочи председателят на ДСБ.

От ДСБ ще следят дали главният прокурор Иван Гешев ще нареди разследване на бившите управляващи заради прокарания газопровод през Северна България. „Сега се вижда, че при инвазията към Украйна изграждането на т. нар. руски поток е било част от плана за войната и на практика Борисов е обслужил плановете на Путин, и то за сметка на българския бюджет, откъдето бяха платени 3 млрд. лева“, отбеляза  ген. Атанас Атанасов. Той обясни, че тръбата е транзитна и по нея се доставя газ за Сърбия, а България получава транзитните такси. „Смятаме, че има данни за извършени престъпления срещу републиката по Глава I от Наказателния кодекс“, каза народният представител.

По негови думи действията на органите за сигурност трябва да бъдат ефективни, за да се вземат правилни решения. Затова през следващата  парламентарна седмица депутатите от ДСБ ще изискат ново изслушване на шефовете на службите.

Според Атанасов незабавно трябва да започне и актуализация на приетия Бюджет 2022.

Зам.-председателят на ДСБ Людмила Илиева  съобщи, че са изискали от своите общински съветници в цялата страна да провокират процес на събиране на информация за активите, с които разполагат общините за настаняване  и обезпечаване на престоя на бежанците  от Украйна. Елена Чамуркова от групата на Демократична България във Великотърновския общински съвет вече събира подписи за свикване на извънредна сесия на местния парламент по темата.

Предстоящите през есента на 2023 г. избори за местна власт са обсъдили още на заседанието си членовете на националното ръководство на ДСБ. Структуриран е предизборен щаб,  ще стартират и процедурите за номинации на кметове и общински съветници.