Култура

Генчо Петков – със златен медал и редица награди от Международния фото салон в Пловдив

Великотърновският фотограф Генчо Петков се завърна с поредни отличия от фотоконкурс. Той взе плакета за най-добре представил се български автор, златен медал в раздел „Портрет и тяло” и отличията на журито в петото издание на Международния фото салон в Пловдив. „Много приятно се чувствам, това е форма на признание за труда ти през годините. Този конкурс всъщност се провежда за 15-и път в Пловдив. В първите десет издания той беше държавен, а през 1980 г. след участието си получих почетния диплом. Сега, след толкова години, се връщам отново в конкурса в позицията на човек с повече творчески опит”, сподели в интервю за Общинското радио фотографът.

Над 100 бяха отличените снимки в шестте категории на признатия от Международната федерация за фотографско изкуство конкурс. В него участие взеха 4 438 фотографии на 351 автори от 50 държави на 5 континента. Финалната селекция бе журирана от международен състав в лицето на Ромейн Нето и Марко Бертолони, и от българските специалисти доц. Петър Абаджиев, Димитрина Андреева и Александър Иванов.

Приза за цялостно представяне – за най-добър български автор, е голямата награда, с която се завърна във Велико Търново Генчо Петков. Златният медал в раздел „Портрет и тяло” и две отличия от журито също отнесе в родния град фотографът.

Темата за красотата на жената – и вътрешна, и външна, винаги е вълнувала Петков. Заедно със силата на човешкото присъствие и портретната фотография. Така е било и през 1980 г., и сега, спомня си той. Различни обаче са технологиите днес. В момента всичко е по-лесно, но конкуренцията се увеличава, категоричен е Генчо Петков.

Снимките, с които творецът спечели престижните отличия, ще бъдат част от изложба, която той подготвя заедно с младия си колега Никифор Тодоров. Плановете са тя да бъде експонирана в началото на следващата година във Велико Търново.

снимка към публикацията: Георги Петков