Полиция

ГДБОП предупреждава : През лятото педофилите увеличават опитите за реален контакт с децата

Според анализа на ГДБОП, по време на летния сезон лицата с педофилски наклонности значително увеличават опитите си за осъществяване на реален контакт с деца, с цел блудствени действия. Основният способ, използван от тях за осъществяване на контакт с жертвите, е чрез създаване на фалшиви профили в социалните мрежи, които визуално изглеждат като тези на връстниците им. Предупреждението на полицията е по повод последния случай от петък, когато при специализирана операция, на лаптопа на 42-годишен мъж са открити над 1600 видеофайла, съдържащи брутални сцени на насилие на деца от 0 до 12 години. Установено е, че клиповете са обменяни с други потребители от цял свят, споделящи интересите на мъжа, както и че в дните преди ареста му, е бил изключително активен в изтеглянето на видеомателиалите.

 

Възрастовата граница, на която децата започват да влизат в интернет, непрекъснато пада. Опасностите за тях са тормоз от връстници, порнография или контакт с педофил в по-тежки случаи. По данни на ГДБОП за 2017 г. са регистрирани над 80 случая на кореспонденция между деца и педофили.

Няма уникална панацея къде дебнат педофилите. Истината е, че където има деца, там има и педофили, предупреждават специалистите. Различни са местата, където могат да осъществят контакт с децата. Все нови и нови са приложенията, които излизат всеки ден. Снапчат е едно такова приложение, което е за чат комуникация, но предлага и възможностите за обработка на снимки. То плени своите потребители с уникалността да изпращат снимки с определена времетраеност. След 5-10 секунди снимката изчезва, но тук стои опасността педофилът да направи скрийншот. Това е  начинът, с който те успяваха да излъжат децата. „Прати ми снимка, която след 5 секунди няма да съществува.“ Създавайки такъв материал, жертвата започва да бъде изнудвана да се показва отново и отново.

Според експертите популярните снимки селфи са много опасни, защото детето не осъзнава, че на заден фон може да издаде личен адрес, номер или друга информация за него.