Култура

Ганаецът Кинг Аишоба свири на търновска сцена тази вечер

Легендарният Кинг Аишоба идва във Велико Търново днес. Бардът-шаман от Гана пристига в клуб „ТАМ” заедно със своя приятел Аюуне Суле от Кумаси. Това е първо участие на музикантите на търновска територия по покана на местния клуб за културни и социални събития и радиофестивала „Аларма Пънк Джаз” на  Българското национално радио, който тази година чества 10-годишен юбилей.

Алберт „Кинг“ Аишоба е първият ганайски музикант, автор на нова музика за колого (традиционна двуструнна китара от Северна Гана), който покори цяла Европа и откри пътя и на други свои сънародници към големите фестивални сцени на нашия континент. В последния издаден албум на Кинг – „1000 Can Die” (2017,  юмогат да се чуят също така гласовете на световноизвестни гости като Арнолд де Боер (вокалиста на импро-пънк ветераните The Ex) и живия класик на ямайската музика Лий „Скреч“ Пери.

Музиката за колого (инструмент, който е един вид прародител на малийското джели нгони и магребското гомбри) е древна, а допреди едно-две поколения тя се е свирела само у дома от знахарите, които във фрафра-културата в Северна Гана имат функцията на съветници, мъдреци, посредници и психолози в общността.

Кинг Аишоба, наред с музиканти като Аюуне Суле, Принс Бужу, Атамина и други, е от първите, които изнасят музиката за колого на голяма фестивална сцена – първо в Африка, а по-късно и в Европа.