Любопитно

Габровският Дом на хумора и сатирата гостува в Старата столица

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ – Габрово ще гостува на 7 април от 19 часа в клуб ТАМ във Велико Търново. В дискусия с куратора Марко Стаменкович ще бъде изследвана темата за взаимоотношенията на несъвместимите на пръв поглед неща. Ще бъдат представени специално подбрани изображения и видео материали от съвременното визуално изкуство с акцент върху култури, различни от европейската. Срещата с публиката и разговорът по тема цели да отвори едно ново пространство на провокация и експеримент с усмивка, като увод в изложбата „Да умреш от смях”, която е част от проекта „Кураторска изложба и образователна програма към 23. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството“, осъществяван от Музея „Дом на хумора и сатирата“ и финансиран по Програма „Култура“ на Община Габрово – Приоритет II – Пътуване в света на комичното“.

Музеят „Дом на хумора и сатирата“ е създаде през 1972 г. От 1975 година разполага със сграда в центъра на града. През годините Музеят се утвърждава в национален и международен мащаб като уникален културен институт, превърнал се в емблема на габровския хумор и „визитна картичка“ на българската столица на хумора – Габрово. Домът е: музей на световното хумористично изкуство  с фонд 150 000 музейно-документални ценности и 33 230 художествени произведения  на автори от 173 страни; художествена галерия, представяща самостоятелни, общи, национални, международни, гостуващи и постоянни изложби от областта на визуалните изкуства; информационен център с богата база данни и архив. Музеят организира редица регулярни и единични събития като Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството, Национална среща-наддумване „Благолаж“, конкурси за карикатура и фотография, творчески срещи с хумористи, детски празници, концерти, маскени балове, видеопрожекции и др.

Директорът на МДХС Маргарита Доровска завършва „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, продължава образованието си в Лондон в Кралския колеж по изкуствата със специалност „Куриране на съвременно изкуство“. Като независим куратор тя е реализирала индивидуални и групови  изложби и проекти в България и чужбина.

Марко Стаменкович е историк на изкуството, чиито интереси гравитират около политическата рационалност на създаването на изображения и визуалната комуникация в глобалния контекст. През последното десетилетие той работи главно в сферата на съвременните визуални изкуства като куратор, критик, писател и лектор с фокус върху пресечната точка на визуалното мислене със социалните теории, политическите философии и културните практики на потиснатите. Курира проекти и изложби в Сърбия и чужбина, сред които: „Повярвайте на жените“ (Виена, 2016), „Поздрав от другата страна: Европа, миграцията и новите дрехи на царя“ (Виена, 2016), „Червената кралица“ (Гент, 2013), „След няколко дни в новата ни пещера открихме идеалното място“ (Зренянин, 2011), „Синдромът на оттеглянето“ (Ниш, 2011), „Духът на природата“ – 14. Биенале на изкуството (Панчево, 2010), „Хамам“ (Вране, 2010), „Циркус Грау – потготовка за едно чудо“ (Прага, 2010), „Салът на Медуза“ (Целье, 2009). Стаменкович има докторска степен по философия от Университета в Гент (Белгия) с дисертация „Култури на самоубийството: теории и практики на радикално оттегляне“.