Култура

В. Шумелов: Целта на антологията „Вечности“ е да се създадат връзки между поколенията творци

Антологията „Вечности“ представи съставителят й Владимир Шумелов в Деня на народните будители пред журналисти във Велико Търново. „Поетичната мозайка, изградена от поезията на 37 творци, без да йерархизира, се опитва да разкрие „вечното“, универсалното, постоянното в литературата. На практика в антологията присъстват четири поколения творци – от времето на Търновската поетическа вълна до днес, като се открояват имена с национално значение: Радко Радков, Янислав Янков, Николай Колев – Поета, Снежана Иванова, Христо Медникаров и др. Интересна е и поезията на представителите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ – проф. Николай Димитров, проф. Пламен Павлов, проф. Сава Василев, Нора Божилова, Емилия Авгинова, Петя Цонева и др., та до най-младия д-р Александър Христов“, сподели известният литературен критик и писател Владимир Шумелов.

На въпроса дали скоро ще излезе следваща аналогична на „Вечности“ антология той коментира, че трябва да мине поне десетилетие от тая. И подчерта, че една от целите на настоящата е да се създават връзки между поколенията творци. Тази памет да се предава. „Не знам до колко успяваме. Но младите автори трябва да се развиват еволюционно, да не прескачат стъпала. Не можеш да пишеш модерно и постмодерно, без да си се научил на пишеш“, категоричен бе Шумелов. Тезата му подкрепи и известният поет и писател Янислав Янков. Той образно коментира, че младите поети страдат от това, че нямат връзка с предишните поколения: „Те започват сами да „откриват Америка“, да „ ходят“ на Луната и се връщат някак изначално като прощъпулник в поезията. Или гледат какво е написано преди тях, но не се срещат с живи автори“.

„Денят на будителите е важен дотолкова, че да се поддържа оня възрожденски идеал, който сме имали. Но защо днес е нужно постоянно някой да ни буди и дали това донякъде не е липса на достатъчно самочувствие?“, сподели мнението си за празника Владимир Шумелов.