Култура

В с. Велчево стягат голям празник за 130-ата годишнина на своето читалище

С голям празник във великотърновското село Велчево ще отбележат 130-ата годишнина от основаването на своето читалище “Светлина-1892”.  На 24 септември, събота от 10.00 часа в салона на читалището е предвидена богата програма с участие на група за изворен фолклор „Дълголетие“ към читалището, фолклорни танци и специалният гост за събитието обичаната народна певица Цветелина.

“Подготовката на празника върви в пълна сила и искрено се надявам да отбележим празника с едно истинско народно веселие, така както са го правили и нашите предци, основали читалище “Светлина-1892”. Много се радвам и от активността на нашите жители, които активно се включиха в организираното и подпомагането на празника. В село Велчево показваме за пореден път, че можем да бъдем задружни и празник и в делник!“, казва кметският наместник Мустан Юсменов.

Читалищното настоятелство кани всички, който чувства село Велчево в сърцето си да се включи в празника и обещават, че ще продължи да работи в посока за развитие на активна дейност, която да спомага за изграждане на една здрава и силна общност.

Народно читалище „Светлина-1892” село Велчево, Община Велико Търново е основано през 1892 г. от Марко Радев, Дончо Кръстев, Никола Радев, Димо Стоев и Цанко Доброжалиев и към него са членували общо 45 членове. По време на войните през 1912-1918 година, та чак до 1923 г. дейността на читалището е сведена до минимум, но на 04.12.1923 г. тя се възобновява. Определя се място за строежа на читалищен дом и започва набирането на средства. Като основния двигател на читалищната дейност са учителите от Основно училище „Кирил и Методий, кметът и будните младежи от село Велчево. Събират се книги за библиотеката, поставят се редица пиеси, организират се тържества и вечеринки. Мечтата за читалищен дом се осъществява на 24 май 1961 година – тогава е открита сградата на читалището. Построена е главно с доброволен труд, средства и материали от жителите на селото. По време на прехода през 1989 до 2005 година читалищната дейност в село Велчево бе замряла. Но през 2005 г. тя се  възобнови, ремонтира се библиотеката, където постепенно се попълваха празните рафтове с книги. В нея се помещава и Информационен център за услуги, създаден, по проект, спечелен пред фондация „Лале“ от Сдружение „Св. Георги” с. Велчево.

Към читалището се създаде и Етнографска сбирка Клуб „Традиции в бъдещето“ от старинни уреди, пособия, плетива, тъкани събрани от местните жители на селото. Благодарение активното участие на Сдружение „Св. Георги” с. Велчево, по спечелени проекти местни инициатви към Община Велико Търново, се осъществиха редица обновления по сградата. Възобновиха се и традиционните празници като: „Коледно-новогодишно тържество”, „Бабин ден”, „Трифон зарезан”, „8-ми март”, Сборът на селото 6-ти май „Гергьовден” и редица други.

През 2012 г. се сформира певчевска група за изворен фолклор „Дълголетие”, която взема участие във всички мероприятия, организирани от Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” към Община Велико Търново. Певческата група участва редовно и в различни фестивали, състезания в страната.

Програма:

10 ч. Откриване

10.30 ч. Излъчване на филм по случай 130 г. от основаването на читалище  „Светлина – 1892 „, село Велчево

10.30 – 10.50 – Приветствия по случай празника и връчване на грамоти

10.50 – 11.00 – Музикален поздрав от група за изворен фолклор „Дълголетие“ към читалище  „Светлина – 1892 „, село Велчево

11.00 – 11.30 ч. – Детска фолклорна група „Балканджии“, гр. Елена

11.30 – 12.30 ч. – Да се хванем дружно на хорото с народната певица Цветелина

12.30 ч.  – Почерпка за гостите на празника в салона на читалището