Община

В с. Балван канят отново на празник на баницата

За шеста година във великотърновското село Балван ще се проведе празник на баницата под надслов „Баницата в делник и празник”. Той ще се състои на 8 юли, събота от 9.30 часа пред местното читалище. 70 баници ще опита компетентното жури и ще определи наградените. Предвидени са първа, втора и трета награда за най-добра традиционна баница, за най-иновативна баница, за сладка баница, специална награда на кмета на Балван и др. Наградите са предметни.

„Тази година имаме интересни предложения. Едно от тях е на участник от Професионалната гимназия по туризъм в Бургас. Той ще представи баница, направена с кори, които ще върти във въздуха. Участници от с. Каранци пък ще представят пътя на хляба”, поясни кметът Недьо Георгиев. И припомня, че преди години са организирали празника в сътрудничество със сръбския град Бела Паланка. И в две последователни години гостите са печелили награди за най-иновативна баница – с шоколад и вишни, и с фурми.

Традиционната баница в с. Балван е дърпаната. Прави са само с брашно и топла вода. Разделя се получената тесто на 15 топки. Всяка от тях се раздърпва и се маже с разтопена мас и се подреждат в тава, припомня Румяна Христова, секретар на читалището в населеното място. След това се слага сирене. Накрая се намазва с яйце. По празници се е предлагала баницата. Като се изпече, може да се намаже с мед или да се поръси със захар, допълва Христова.

Освен конкурсната програма е предвидена и фолклорна. В нея ще участват 20 състава.  Празникът на баницата се организира от читалище „Нива 1898“ със съдействието и подкрепата на Община Велико Търново, Кметство село Балван и Клуб на пенсионера и инвалида „Здравец“.