Икономика Поминък

В с. Арбанаси учредяват Българска аграрна камара

Близо 17 организации в аграрния сектор се събраха във великотърновското село Арбанаси днес, за да учредят Българска аграрна камара. Тя ще представлява България в семейството на Копа – Коджека  – най-влиятелната Европейска организация на фермерите и техните кооперативи в Европейския съюз. В нея на този етап ще членуват над 8 000 производители от всички сектори и подсектори на селското стопанство у нас.

До учредяването на камарата се стигна след три поредни срещи, на които  организациите на производителите от селското стопанство дискутираха критерии за представителност, вариантите за разрешаване на спорове вътре в даден сектор, на междусекторно и на национално ниво, както и разработването на  краткосрочни и дългосрочни политики  за развитие на отрасъла. Домакин на предварителните работните разговори бе Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/.

Устав и  управителни органи ще бъде избран по време на срещата.

„Подобна структура, в която участват представители на организации от всички селскостопански сектори у нас, се създава за първи път в най-новата българска история”, уточни Симеон Караколев, един от  инициаторите  и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/. И уточни, че обединението е единственият път за просперитет. „България е единствената, която няма представителство в европейското семейство на фермерите. Копа – Коджека помагат на над 1 млн. фермери относно политиките за сектора. Подготвяме и мораториум след празниците”, поясни Караколев и не уточни точно за какво ще е той.

Според Костадин Костадинов, представител на Националната асоциация на зърнопроизводителите, Аграрната камара ще започне да се занимава с всички проблеми в бранша, които са много, но основно нерегламентирания внос в България на храни, като сухо мляко, мед, яйца, агнешко и др.

„Камарата ще работи съвместно с държавата за интересите на целия селскостопански бранш. Скоро се завърнаха колеги от среща в Полша с представители на Румъния и Словакия. Говориха за налагане на транзитни такси за страни, от които има натиск за внос на зърно. Внесено  е толкова, колкото ние произвеждаме. Искаме адекватна реакция от Министерството на земеделието спрямо нас, обединените в бранша. Нас ни трябват мерки. Защото идва следваща реколта. И ние влязохме в спиралата, с която вървим надолу”, поясни още Костадинов.

Кремена Крумова – Попова